Vučević: Kurti stvara nemoguće uslove za opstanak Srba na KiM

Vučević: Kurti stvara nemoguće uslove za opstanak Srba na KiM

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stvara nemoguće uslove za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i da je Kurtijeva agenda da Srbi ne mogu da opstanu na KiM.

Vučević je ocenio da je na KiM vrlo teška situacija i dodao da je zabluda da je Kurti suspendovao odluku o zabrani dinara.

„Kurti je čak rekao nešto što zvuči kao ruganje – nisam zabranio dinar, samo ne smete ništa da kupujete, ne smete ga koristiti. Vrlo je kreativan u tom teroru koji sprovodi nad Srbima. On stvara nemoguće uslove za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji“, istakao je Vučević gostujući na TV Prva.

Naveo je naveo da je Kurtijeva agenda da Srbi ne mogu da opstanu na Kosovu i Metohiji.

Ministar je dodao da smatra da će Kurti nastaviti svoj zacrtan plan i da nas mnogo muke čeka oko Kosova i Metohije, pre svega za naš narod na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje ko danas pokušava da Srbiji ukrade slobodu, o kojoj je on govorio juče u Orašcu u svom obraćanju na ceremoniji proslave Dana državnosti, Vučević je rekao da su to oni koji pokušavaju da Srbiji ukradu teritoriju.

Naglasio je da je sloboda nešto što prožima srpski narod, koji je slobodu uvek stavljao na prvo mesto.

„Sloboda je uvek bila više vrednovana i od mira. I robovi su možda imali mir, ali nisu imali slobodu. Sloboda karakteriše čoveka, ona mu daje njegovu suštinu, kao pojedincu, ali i državi i narodu. Naravno da je mir preko potreban i da je preduslov da mi dalje sarađujemo, čuvamo državu, napredujemo, da rastu plate, penzije. Ali, nema života bez slobode – ako ne možete da pričate svojim jezikom, pišete svojim pismom, krećete se, da idete u svoju crkvu, da radite, stvarate, stičete, ne možete da kažete da možete da živite“, rekao je Vučević.

Komentarišući to što je presednik Srbije dobio čestitke od najvećih zvaničnika za Dan državnosti, Vučević je rekao da je to potvrda da je Srbija mapirana kao država o kojoj treba da se vodi računa.

„Dobio je čestitke od Bajdena, Putina, Si Đinpinga i predstavnika EU, svih onih najvažnijih geopolitičkih igrača. Mislim da su predsedniku ipak najznačajnije čestitke koje je dobio od svojih građana“, rekao je Vučević.