Vučević: Kontrole na Merdaru namerno duge po instrukciji Kurtija

Vučević: Kontrole na Merdaru namerno duge po instrukciji Kurtija

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da privremene prištinske institucije na administrativnom prelazu Merdare, preko kog je Priština dozvolila ulazak srpske robe, vrše nepotrebno duge preglede.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević smatra da Priština stvara administrativne komplikacije samo da bi ljudi bili nervozni i da bi, kako navodi, bilo obesmišljeno sve što je prethodno navodno bilo dogovoreno.

Vučević je tokom obilaska radova na deonici Požega-Pakovraće istakao da Kurti sve radi da oteža normalan život Srba na Kosovu i Metohiji, te da zbog toga srpsku vladu čeka mnogo muka i briga.

„Ne zamerite što ću upotrebiti taj izraz, ali to sve ide kilavo. Govorim o administrativnom prelazu Merdare. Kurti se saglasio, potpisao, ali on to na svaki način minimizira, odnosno nastupa destruktivno“, naveo je Vučević.

Premijer Srbije tvrdi da je Kurti napravio problem i oko CEFTE, kao što sada, kako tvrdi, pravi isto i oko ulaza robe iz centralne Srbije na KiM, te da se u tom smislu neće smirivati.

„Kao kad se đak koji beži sa časova pojavi na nekom času, pa razredni ili učiteljica pohvali tog đaka koji je bežao, a ne one koji su sve vreme prisutni, uče i rade zadatke, javljaju se i dobijaju dobre ocene. Ali, to je tako kada je u pitanju Kosovo i Metohija“, rekao je Vučević.

Govoreći o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, na kojima Priština još nije ukinula zabranu ulaska robe iz centralne Srbije, Vučević je istakao da Srbiju mnogo muke čeka i oko toga, tvrdeći da Kurti tamo neće da pusti robu, pravdajući se time da nije dobio skenere i tvrdeći da Srbija ne prevozi samo namirnice i druge potrepštine.

„On sve radi da oteža normalan zivot Srba na KiM“, zaključio je premijer Srbije.