Vlada sprema dokument: Srbija će precizno definisati odnose sa drugim zemljama

Vlada sprema dokument: Srbija će precizno definisati odnose sa drugim zemljama

Na sednici Vlade Republike Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, dogovoreno je da se pristupi izradi strateškog dokumenta u oblasti spoljne politike koji će na precizan način definisati odnose Srbije sa drugim zemljama, prenosi Sputnik.

Cilj tog dokumenta je poštovanje partnera i prijatelja Srbije koji nedvosmisleno pružaju podršku teritorijalnom integritetu naše zemlje i u skladu sa principima međunarodnog prava tako se ponašaju u svim međunarodnim organizacijama,saopštenoje iz Vlade.

Na sednici je precizirano da će se u budućojstrategiji spoljne politikevoditi računa o bilateralnim odnosima i da se neće izlaziti iz granica reciprociteta.

Ističe se da će novi dokument unetidubinske i suštinske promene, shodno odgovornom odnosu prema našoj zemlji, a poštovanje međunarodnog prava biće prvi stav strategije, istaknuto je na sednici Vlade.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zahvalan državama koje su glasale protiv članstva takozvanog Kosova u Savet Evrope, a posebno Mađarskoj, kao i da su na sednici Vlade razgovarali o tome „šta je ono što ćemo da činimo i kako da se ponašamo“.

„Govorimo o strategiji odbrane i bezbednosti, a nemamo strategiju spoljne politike koherentno uređenu. Podelili smo zadatke, da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateralnoj politici, da ne izlazimo iz granica recipročnosti“, rekao je Vučić.