Vesić: Sledeće godine kreće izrada novog Zakona o planiranju i izgradnji

Vesić: Sledeće godine kreće izrada novog Zakona o planiranju i izgradnji

Sledeće godine počinje izrada novog Zakona o planiranju i izgradnji koji će konačno omogućiti sistematizaciju svega u toj oblasti, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je otvorio regionalnu konferenciju „Budući trendovi u građevinskoj industriji“, piše portal eKapija.

„Građevinska industrija u našoj zemlji beleži veoma dobre rezultate koji su značajno iznad evropskog proseka. U prvom kvartalu 2024. godine vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije porasla je za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U drugom kvartalu građevinska industrija rasla je po stopi od 14,9 odsto u tekućim cenama, a prošlu godinu završili smo sa rastom od 11,2 odsto“,  naveo je Goran Vesić u objavi na društvenim mrežama, prenosi eKapija.

Paralelno, realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu 2024. godine, kako je dodao, bio je oko četiri odsto i očekujemo se da ćemo preći četiri odsto do kraja godine.

„Učešće građevinarstva u BDP Srbije u drugom kvartalu ove godine iznosi 5,92 odsto što predstavlja rast u odnosu na isti period prošle godine od 0,28 odsto, odnosno rast od oko 144,8 miliona evra. Ukupna građevinska industrija je u ovom periodu doprinela bruto društvenom proizvodu Srbije sa oko 1,1 milijardi evra. U februaru ove godine u Evropskoj uniji pad građevinske industrije iznosio je 1,5 odsto, u martu 0,4 odsto, u aprilu 1,3 odsto, u maju 2,4 odsto, u junu 1,3 odsto, a u julu 2,2 odsto“,  istakao je Vesić.

Rast građevinske industrije u Srbiji, napomenuo je, posledica je i izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, donetog prošle godine.

„Sledeće godine ulazimo u izradu novog zakona, o čemu će biti organizovana široka javna rasprava. Sadašnji zakon je toliko puta menjan da je neophodno da se donese novi zakon koji će konačno sistematizovati sve stvari“, naglasio je Vesić.