Većina Švajcaraca podržava ograničenja za vatromet

Većina Švajcaraca podržava ograničenja za vatromet

Više od tri četvrtine švajcarskog stanovništva podržava inicijativu predstavljenu ove jeseni da ograniče upotrebu vatrometa od strane privatnih lica, prvenstveno za dobrobit životinja i zagađenje vazduha.

O tome svedoči istraživanje koje je u petak, 29. decembra objavio švajcarski informativni portal Votson.

Prema anketi, 76 odsto ispitanika podržava inicijativu da se ograniči upotreba vatrometa, 24 odsto je protiv. Većina učesnika ankete zauzela je jasan stav, a samo 11% je izabralo opciju „radije da” ili „radije ne”.

Inicijativa najveću podršku ima među biračima švajcarskih „Zelenih” (njih 92 odsto je podržalo), a najmanju među biračima radikalno-liberalnog tabora, ali i tamo imaju ogromnu većinu (62 odsto).

Stres na domaće, farme i divlje životinje, kao i zagađenje vazduha, najčešće se navode među razlozima koje Švajcarci navode da podrže ograničenja vatrometa.

Među onima protiv ograničenja, najpopularniji su argumenti da je vatromet tradicija i deo života i da Švajcarska već ima previše pravila i zabrana.

U jesen 2023. godine, više od 137.000 Švajcaraca pokrenulo je ograničenja prodaje i lansiranja glasnih vatrometa od strane privatnih lica. Tihi vatromet će biti dozvoljen, a glasna pirotehnika na događajima – samo uz prethodno odobrenje.

Prošle godine, podsetimo, sindikati policajaca i vatrogasaca u Nemačkoj osudili su napade na njihove brigade, koji su pomogli da se otklone posledice neoprezne puštanja vatrometa, i pozvali na zabranu njihove prodaje u privatnim rukama.