Đurić: Srbija ukazala na kršenje prava Srba na Kosovu i Metohiji na Samitu lidera u Skoplju

Đurić: Srbija ukazala na kršenje prava Srba na Kosovu i Metohiji na Samitu lidera u Skoplju

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, izjavio je danas da je Srbija na Samitu lidera Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Skoplju, jasno istakla neprihvatljivost kršenja Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, te ukazala na narušavanje prava Srba na Kosovu i Metohiji.

U izjavi na marginama skupa, Đurić je naglasio da je vođen veoma značajan razgovor o situaciji na Kosovu i Metohiji, te da je pred liderima Jugoistočne Evrope ukazao na kršenje ljudskih prava srpskog stanovništva od strane prištinskih institucija. On je istakao sistematsko kršenje i domaćih i međunarodnih akata, kao i stvaranje nemoguće klime za srpski narod.

„Uvek treba pričati o pruženoj ruci i saradnji, ali treba i ukazati na to da postoje neki problemi,“ rekao je Đurić.

Ministar je dodao da Srbija šalje snažnu poruku pružene ruke i otvorenosti za novi tip odnosa u regionu. Naglasio je važnost jedinstvenog regionalnog tržišta i infrastrukturnog razvoja, u čemu Srbija prednjači.

Đurić je istakao da ovakvi samiti nisu samo prostor za mnogo praznih priča, već i za konkretne dogovore o stvarima kao što su zajedničke putarine u regionu i trake za kraće čekanje na granici, što je deo inicijative predsednika Aleksandra Vučića kroz proces Otvorenog Balkana.

„Ovde u Skoplju nastavljamo da sprovodimo viziju predsednika Vučića za jedan ujedinjeni, složan region, okrenut ekonomskom rastu i saradnji, ali i region u kome se iskreno razgovara o problemima,“ zaključio je Đurić.