Đurić: Na Kosovu imamo sliku u ogledalu onoga što se dešavalo devedesetih

Đurić: Na Kosovu imamo sliku u ogledalu onoga što se dešavalo devedesetih

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je u Rimu da Srbija i Italija ove godine slave 145 godina diplomatskih odnosa i 15 godina strateškog partnerstva. Pritom je ocenio da na Kosovu danas imamo sliku u ogledalu onoga što se dešavalo devedesetih, sa Srbima u ulozi žrtve.

Đurić je u prilikom posete Italiji ukazao položaj srpskog naroda na Kosovu i pokušao da objasni genezu problema još od 90-ih godina, i to da su se sada Srbi na Kosovu našli u situaciji da imaju nametnute gradonačelnike u svojim sredinama od strane Kurtijevog režima, da su Srbi praktično istisnuti iz svih institucija, iz policije, iz pravosuđa, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

„Da 12 meseci nijedna kesica čipsa, nijedna flaša pića, uključujući ni koka-kolu, nije mogla da uđe iz centralne Srbije kao proizvod na Kosovo i Metohiju zbog diskriminatornih odluka Kurtijevog režima, i da su kao posledica represije koja se kontinuirano dešava, čak i srpskom patrijarhu onemogućili da poseti srpske svetinje, pa i manastir Visoke Dečane koje italijanski karabinjeri čuvaju već decenijama“, naveo je Đurić .

Dodao je da je to dovelo do talasa iseljavanja srpskog stanovništva.

„Mi danas na Kosovu i Metohiji imamo, nažalost, sliku u ogledalu onoga što se dešavalo u 90-im godinama, sa Srbima u ulozi žrtve, i međunarodna zajednica mora da ustane, da to zaustavi, da spreči na isti način na koji je 90-ih godina, često i pod uticajem netačnih informacija, deo javnosti stao na drugu stranu“, rekao je Đurić.

Sumirajući dvodnevnu zvaničnu posetu Italiji, istakao je da Italija podržava Srbiju i po pitanju evropskih integracija, pokazuje visok stepen razumevanja za naše regionalne probleme i spremnost da se angažuje na tome da se oni reše na pozitivan način, uzimajući u obzir srpske interese.

U prethodna dva dana u Italiji, naglasio je, razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Antoniom Tajanijem, za koga je rekao da ima ogroman ugled u interakcijama Evropske unije i kao ministar spoljnih poslova.