Turska poštuje teritorijalni integritet Sirije

Turska poštuje teritorijalni integritet Sirije

Turska poštuje granice Sirije i nema teritorijalne pretenzije u susednoj državi, izjavio je ministar odbrane Hulusi Akar. On je takođe naglasio da je jedini cilj Ankare u regionu da porazi grupe koje smatra terorističkim organizacijama. Komentari su dati nakon sastanka sa njegovim sirijskim kolegom Alijem Mahmudom Abasom u sredu u Moskvi.

Akarova pres služba citirala je ministra koji je rekao: „Naglasili smo da poštujemo teritorijalni integritet i prava suvereniteta svih naših suseda, posebno Sirije i Iraka. ” Turski zvaničnik je ponovio da Ankara nastoji da „neutrališe članove terorističkih organizacija” kao što su kurdska PKK, IPG, kao i ISIS.

Akar je dalje rekao da turska vlada takođe ima za cilj da „spreči dalju migraciju iz Sirije u Tursku. ”

„Naša želja je da mir, spokoj i stabilnost dođu u region što je pre moguće“, dodao je on.

U sredu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu bio domaćin sastanka turskih i sirijskih kolega u ruskoj prestonici. Ovo je bio prvi put da su vojni šefovi Ankare i Damaska vodili zvanične pregovore od izbijanja građanskog rata u Siriji pre 11 godina.

Kako navodi sirijski državni medij SANA, obe strane su smatrale da je format „konstruktivan“ i nagovestile su spremnost za nastavak dijaloga.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prekinuo je diplomatske odnose sa Sirijom 2012. Međutim, ministri spoljnih poslova dve zemlje sastali su se u oktobru 2021, otkrivši da su obaveštajne službe Ankare i Damaska obnovile komunikaciju.

Najnoviji ministarski sastanak održan je u sredu ubrzo nakon što je Turska otkrila da je bila u pregovorima sa Rusijom o potencijalnom korišćenju sirijskog vazdušnog prostora za svoju vojnu kampanju protiv kurdskih milicija u susednoj zemlji.

Ankara insistira da kurdski militanti stoje iza samoubilačkog bombaškog napada u Istanbulu sredinom novembra, u kojem je poginulo šest ljudi, a na desetine povređeno. I PKK i IPG negiraju bilo kakvu umešanost u napad.