Opozicija zahteva hitne izbore zbog ekonomske krize i nasilja

Opozicija zahteva hitne izbore zbog ekonomske krize i nasilja

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, izrazila je jasnu podršku brzom održavanju izbora u Srbiji. Govoreći u emisiji „Takovska 10“ na RTS-u, istakla je da nakon trideset godina ponovo postoji zabrinutost zbog pitanja sankcija i viza, te da je inflacija u zemlji u porastu. Opozicija se zalaže za što hitnije izbore, uključujući i one u Beogradu, tvrdeći da trenutna vlast u glavnom gradu nema legitimitet, a da se nakon događaja u maju pokazalo da su izbori na svim nivoima neophodni. Tepić je takođe istakla da se nasilje u zemlji eskaliralo zbog nespremnosti vlasti da uspostavi red i normalnost.

Lider Dveri, Boško Obradović, takođe je podržao brzo održavanje izbora i ukazao na sve lošu ekonomsku situaciju u zemlji, kao i rastuću inflaciju. On je napomenuo da neki domaći proizvodi sada koštaju manje u zemljama u okruženju nego u Srbiji, a da je hrana jeftinija u Evropi nego u Srbiji. Obradović je dodao da mladi napuštaju zemlju, a da ljudi napuštaju službu u Vojsci Srbije zbog niskih plata. Smatra da su izbori jedini način da se reše trenutni problemi.

S druge strane, predsednik skupštine, Vladimir Orlić, istakao je da vlast ispunjava želju opozicije da se održe izbori, ali da opozicija nema jasnu strategiju. On je primetio da opozicija čas traži izbore, a čas ne, ili želi lokalne izbore, ali ne i parlamentarne. Orlić je takođe naveo da je glavni fokus opozicije vređanje predsednika Vučića, bez konkretnih političkih ciljeva.

Rasprava o održavanju izbora u Srbiji nastavlja se, a vlast tvrdi da će se narod na izborima izjasniti o postignutim rezultatima.