Sutra stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

Sutra stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji sutra stupa na snagu i kojim je obuhvaćeno više od 20.000 proizvoda, omogućiće srpskim proizvođačima izvoz na tržište od 1,4 milijarde stanovnika, što bi, prema prognozama ekonomista, trebalo bi da poveća izvoz u ovu zemlju, a ovdašnja preduzeća uključi u kineske globalne lance snabdevanja.

Sporazum, kojim je obuhvaćeno 10.412 srpskih proizvoda (tarifnih pozicija) i 8.930 kineskih, potpisali su u oktobri 2023. u Pekingu ministri trgovine Srbije i Kine Tomislav Momirović i Vang Ventao, u prisustvu predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Predviđeno je da će, prvog dana stupanja Sporazuma na snagu, 60 odsto robe biti oslobođeno carina, u narednih pet do 10 godina još 30 odsto robe, dok će najosetljiviji proizvodi, pre svega poljoprivredni, biti i dalje zaštićeni.

Roba koja će biti oslobođena carina za pet godina do tada će godišnje imati umanjenu carinu za po 20 odsto, dok će roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada godišnje imati smanjenje carina od po 10 procenata.