Stiglo 11 borbenih helikoptera sa Kipra, Vučić najavio dalja ulaganja u sistem odbrane

Stiglo 11 borbenih helikoptera sa Kipra, Vučić najavio dalja ulaganja u sistem odbrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je na vojnom aerodromu u Batajnici prijemu 11 borbenih helikoptera Mi-35P sa Kipra i najavio da će država nastaviti modernizaciju i opremanje oružanih snaga iz zemlje i inostranstva.

U pratnji ministra odbrane Miloša Vučevića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duška Žarkovića, Vučić je rekao da je veoma važno da Vojska Srbije poveća svoja kapacitete za odbranu zemlje i vazdušnog prostora i da je u tom smislu već razgovarao sa premijerkom i ministrom finansija o daljim ulaganjima u sistem odbrane.

„Ponosni smo na ogromna ulaganja koja imamo u sistem odbrane. I sve to činimo bez povećavanja javnog duga i nastavićemo to da radimo…“, rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio da Srbija kupuje dronove i „svašta drugo“, ali nije želeo da precizira iz kojih zemalja će ta oprema biti nabavljena i u kojoj količini.

„Ne mogu ni da vam pričam šta sve čekamo. Ali ni na koji način nećemo ugroziti finansijsku stabilnost zemlje“, rekao je on.

On je dodao da je posao sa Kiprom obavljen tako da je polovina novca obezbeđena kroz izvoz raketne artiljerije domaće proizvodnje tipa Nora i Tamnava u tu zemlju.

„Pogledajte ove lepotice od helikoptera… Nekoliko mora da se remontuje i modernizuje. To će biti posao i za našu pamet, ali trebaće nam i neka pomoć sa strane“, rekao je Vučić i dodao da će do januara već šest letelica tog tipa biti u letnom stanju i u jedinici.

On je rekao da će Srbija sada imati više od 60 helikoptera Mi-35M i P, zatim H-145M, Gazela, Mi-17 i Mi-8, što je veoma velika cifra za zemlju veličine Srbije.

Govoreći o zamerkama koje stižu od susednih zemalja zbog naoružavanja Srbije, Vučić je rekao da mu je to logično.

„To što se neko buni, to je valjda logično. A zbog koga se oni naoružavaju ako su svi u NATO osim Srbije? Pustite Srbiju. Srbija je jedina vojno neutralna i pošto je tako, bitno je da budemo dovoljno sposobni, mudri i jaki da sačuvamo svoju zemlju i nebo. I bićemo još jači“, rekao je on.

Vučić je potvrdio da je potpisan ugovor o izvozu 48 srpskih samohodnih haubica Nora B52, kalibra 155 milimetara, ukupne vrednosti 311 miliona evra sa jednom zemljom.

On nije želeo da kaže o kojoj je državi reč, jer još čeka da procedura prođe u tamošnjem parlamentu, ali je nagovestio da će takvih poslova biti još.