Stefanović: Ovaj režim ne može da opstane ako se Srbija približava EU

Stefanović: Ovaj režim ne može da opstane ako se Srbija približava EU

Građani treba da znaju da ulazak u Evropsku uniju (EU) nije uslovljen našim priznavanjem nezavisnosti Kosova, niti kopanjem litijuma, izjavio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović i poručio da se litijum neće kopati, a da će Srbija biti u Uniji, ali bez ove i ovakve vlasti.

Ovaj režim ne može da opstane ako se Srbija približava EU, ocenio je Stefanović i primetio da vlast više od četiri godine apsolutno nije napravila bilo kakav napredak po pitanju evropskih integracija.

Kako je rekao u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, eventualno otvaranje jednog pregovaračkog klastera je potpuno nevažno zato što već imamo nekoliko otvorenih klastera, ali nijedan zatvoren.

Sve dok ne dođemo do poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije, stanja u pravosuđu i slobode medija, Srbija suštinski neće napraviti nikakav korak, objasnio je Stefanović, uveren da sa ovakvom vlašću nećemo ući u EU.

On je, međutim, ukazao na ogroman problem u Evropi zato što su neki od naših sagovornika i partnera došli u opasan raskorak stvaranja transakcionog odnosa u kojem su bitne samo ekonomija i pare, ali ne i vrednosti, principi i kriterijumi.

Kako je protumačio, sve to im nije bitno, jer za partnera imaju Aleksandra Vučića, „koji bukvalno kupuje sopstveni ostanak na vlasti tako što naše resurse, našu zemlju, vodu i vazduh daje onome sa kim se fotografiše“.

Zastrašujuće je licemerje kada vi dođete iz razvijene zapadne demokratije u Srbiju, zagrlite Vučića i poljubite ga pred kamerama, a istovremeno svojim građanima kod kuće govorite kako ste simbol demokratije, slobode, vladavine prava i prosperiteta, ocenio je Stefanović.

Jedan od naših zadataka je da to razotkrivamo, rekao je on i konstatovao da je Srbiju, kao najznačajniju zemlju u regionu, nemoguće imati u procesu evrointegracija, ako je vodi autokrata.