Starović: Neke od mera za KiM već početkom novembra

Starović: Neke od mera za KiM već početkom novembra

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je da je paket mera koji je Vlada juče usvojila kako bi zaštitila prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na KiM, najsveobuhvatniji politički i socijalno-ekonomski paket koji je Republika Srbija preduzela u poslednjih 25 godina. Kaže da će neke od mera biti primenjene već početkom novembra.

Na posebnoj sednici, Vlada Srbije usvojila je paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mera u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

Predviđen je niz mera, a ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je da se radi o najsveobuhvatnijem političkom i socijalno-ekonomskom paketu koji je Republika Srbija preduzela u poslednjih 25 godina. 

„Mi imamo jasne zahteve koje su upućini međunarodnoj zajednici, koji su veoma dobro utemeljeni i obrazloženi i koji podrazumevaju vraćanje na ‘status quo ante’, dakle na vreme pre nego što je sprovođenjem svojih jednostranih mera Aljbin Kurti srušio i oborio Briselski sporazum“, rekao je Starović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Taj paket ima, kako kaže, političko-pravosudno dimenziju, ali i onu socijalno-ekonomsku. 

U narednih mesec i po Skupština će KiM proglasiti područjem posebne socijalne zaštite.

„To ćemo regulisati i kroz adekvatno zakonsko rešenje u narednih 6 sedmica, ali i već sada praktično i kroz rebalans budžeta za 2024. godinu i nacrt budžeta za 2025. godinu“, rekao je Starović.