Stano: Vulinov susret sa Putinom u suprotnosti sa ciljem Srbije da se priključi EU

Stano: Vulinov susret sa Putinom u suprotnosti sa ciljem Srbije da se priključi EU

Susret potpredsednika vlade Srbije Aleksandra Vulina sa ruskim predsednikom Putinom je u suprotnosti sa iskazanim ciljem Srbije da pristupi EU, izjavio je u Briselu portparol EU Peter Stano.

Stano je naglasio da EU od Srbije očekuje da se uzdrži od „održavanja i jačanja“ veza sa Rusijom u trenutku „ilegalne agresije na ukrajinski narod“.

Odgovarajući na pitanje novinara o Vulinovoj izjavi da je Srbija saveznik Rusije, Stano je rekao da „Rusija pod vođstvom Putina krši povelju UN i sve principe i vrednosti na kojima je zasnovana EU“.

„Očekujemo da se svi članovi vlade Srbije drže obaveza koju je Srbija dobrovoljno preuzela u procesu pristupanja EU, što uključuje i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i odbrambenom politikom EU“, rekao je Stano.

Portparol EU je ocenio da „nije sasvim jasno“ u čije ime govori potpredsednik vlade Vulin, s obzirom da su predsednik Srbije i drugi zvaničnici mnogo puta naglasili da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

„Sa zabrinutošću primamo k znanju izjave i delovanje gospodina Vulina, do kojih ne dolazi prvi put. O tome rečito govori koliko je on često u Moskvi, a koliko retko pozvan u EU“, zaključio je Stano.