Stano: Uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno sporazumima

Stano: Uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno sporazumima

Uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno u okviru sporazuma iz 2013. i 2015. o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, saopštio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je za  albansku televiziju AL 2 CNN rekao da bi posrednik u dijalogu Miroslav  Lajčak mogao da odnese na ocenu nacrt statuta ZSO Venecijanskoj komisiji. Kurti je rekao da se radi o „non-pejperu“.

Stano je na to poručio da su EU i Kvinta „vrlo jasno iznele svoj stav i očekivanja o sledećem koraku koje Kosovo treba da preduzme u procesu implementacije dva Briselska sporazuma (2013. i 2015.) u vezi sa uspostavljanjem ZSO, odnosno upućivanjem nacrat statuta Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti“.

„Evropski nacrt statuta napisao je tim EUSR zajedno sa renomiranim međunarodnim pravnim stručnjacima, kao i stručnjacima iz Francuske, Nemačke, Italije i SAD, nakon što strane nisu bile u mogućnosti da se same uključe u proces izrade. Nakon predstavljanja evropskog nacrta Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u oktobru 2023. godine, Kosovo mora da preduzme sledeće korake u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine“, dodao je Stano.

Kako se navodi, očekuje se da Kosovo reaguje brzo po ovom pitanju i prestane „da dalje odlaže preuzete obaveze“.