Stano: Priština da se uzdrži od jednostranih poteza, rasprava EU o merama uvedenim pre godinu dana se nastavlja

Stano: Priština da se uzdrži od jednostranih poteza, rasprava EU o merama uvedenim pre godinu dana se nastavlja

Evropska unija saopštila je da Savet nastavlja raspravu o izveštaju visokog predstavnika Žozepa Borelja o ukidanju mera protiv Prištine, uvedenih pre više od godinu dana.

Kada je reč o mogućnosti proširenja ovih mera, kako je EU nedavno upozorila vlasti u Prištini, portparol EU Peter Stano je istakao da EU i dalje traži od nadležnih u Prištini da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih koraka koji bi mogli dodatno da povećaju tenzije.  

„Diskusije zemalja članica EU u Savetu o izveštaju visokog predstavnika, o ispunjavanju zahteva EU, nastavljaju se. Interni su i poverljivi. EU i njene države članice nastavljaju da pozivaju kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih koraka zbog kojih bi mogle dodatno da eskaliraju tenzije“, rekao je Stano i dodao da EU očekuje da privremene prištinske institucije reše otvorena pitanja u dijalogu pod posredstvom EU.

Mere protiv Prištine uvedene su zbog tenzija na severu Kosova i Metohije, nakon što su na lokalnim izborima na severu KiM izabrani albanski gradonačelnici u četiri opštine i smešteni u kancelarije uz podršku takozvane kosovske policije.

Izbore održane u aprilu prošle godine u četiri opštine sa srpskom većinom, Srbi su bojkotovali zbog toga što su ih smatrali nelegitimnim i nedemokratskim, zbog stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.