Stano o Banjskoj: Kad sud na Kosovu presudi ko je odgovoran, uslediće posledice

Stano o Banjskoj: Kad sud na Kosovu presudi ko je odgovoran, uslediće posledice

Predstavnik Evropske komisije Peter Stano je izjavio da Evropska unija očekuje da, posle podizanja optužnice u Prištini zbog oružanog napada grupe Srba u Banjskoj prošle godine, sud na Kosovu presudi koje za to odgovoran i tad će za vinovnike uslediti posledice.

Stano je na novinarima danas ponovio stav EU da je „taj napad predstavljao jasno i dotad nezabeleženo zaoštravanje situacije“ na Kosovu i da je „naglašeno da će to imati posledice“.

Predstavnik za medije u EK je rekao da „kad sud na Kosovu presudi ko je kriv, ko je odgovoran, a ko nevin, onda će biti čas da se primene posledice“.

EU, kako je dodao, „ima široku lepezu instrumenata koji se mogu primeniti, uz konsultacije s članicama EU, ali još nismo do toga došli“.

EU je stalno naglašavala da očekuje da „Srbija u potpunosti saradjuje u istrazi dogadjaja u Banjuskoj i da, ukoliko je moguće, doprinese tome da počinioci snose odgovornost za taj brutalni napad“.

„Mi ovu poruku predočavamo našim srpskim partnerima u svim prilikama ;kad god se to pitanje potegne“, ukazao je on.

„Važno je“ – istakao je portparol u EK – „da je tužilaštvo Kosova okončalo istragu i sad sud treba da utvrdi da li su nalazi te istrage zadovoljavajući i donese presudu“.