Novi sastanak u Briselu: Dijalog Beograda i Prištine fokusiran na primenu Ohridskog sporazuma

Novi sastanak u Briselu: Dijalog Beograda i Prištine fokusiran na primenu Ohridskog sporazuma

U Briselu će sutra biti održan novi sastanak u okviru dijaloga između Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača. Ovaj sastanak, kako je najavio portparol Evropske komisije Peter Stano, biće posvećen napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Stano je na brifingu za novinare izjavio da je agenda sastanka „prilično očigledna“ i da će se fokusirati na put ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma, kao i na diskusiju o pitanjima koja su ključna za normalizaciju odnosa. Međutim, Stano nije dao odgovor na pitanje Tanjuga o mogućem trilateralnom sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Prema ranijim informacijama, jedna od tema koju je Beograd predložio za dnevni red sastanka je pitanje mosta na Ibru i formiranje Zajednice srpskih opština. Delegaciju Beograda na sastanku će predstavljati direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda, Petar Petković, dok će Prištinu predstavljati njen glavni pregovarač, Besnik Bisljimi.

Ovaj sastanak dolazi nakon nedavne posete specijalnog izaslanika EU, Miroslava Lajčaka, Beogradu i Prištini u cilju pripreme za novu rundu dijaloga.

U međuvremenu, kosovska policija nastavlja da blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, što je izazvalo poteškoće za više stotina zaposlenih koji ne mogu da pristupe svojim radnim mestima. Policija je 30. avgusta izvršila upad u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Poslednji sastanak na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održan je početkom jula u Briselu.