Vlast prognozira – Vlada do marta, opozicija izbornu pravdu traži na tri koloseka

Vlast prognozira – Vlada do marta, opozicija izbornu pravdu traži na tri koloseka

Stiže Nova godina i sa njom izborni epilog? Predsednik države nije propustio priliku da nam se obrati i poslednjeg dana ove godine i kaže da će se izborni proces okončati u narednih 10 do 12 dana. Nakon jučerašnjeg velikog protesta na koji je pozvala inicijativa Proglas, opozicija najavljuje da će posle praznika nastaviti da traži izbornu pravdu pred Ustavnim sudom, u saradnji s međunarodnom zajednicom i sa građanima u mirnim i periodičnim protestima na ulici.

Pošto Deda Mraz Srbije neće da ispuni želju zvanu izborna pravda, na hiljade građana je i njemu i ostalim institucijama vlasti pokazalo crveni karton… A on nije dobio ni žuti kada je utrčao na teren naprednjaka i kao nekandidat na izborima i bivši predsednik stranke gurnuo u drugi plan sadašnje lidere SNS-a da bi pročitao rezultate ponovljenih izbora. A ima i svoju republičku želju.

Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta popularnosti liste Srbija ne sme da stane, realno je očekivati da naša lista dobije i 130 mandat, poručio je Vučić.

A onda još jedan, ko zna koji po redu, trk do nacionalne frekvencije. Za razliku od republičke, gradska želja nejasna, jer nema jasne većine, a i Deda Mraz je doktor. I dok Vučić računa, na početku opozicija i građani, a sada i studenti, javne ličnosti, nevladin sektor, svakodnevno protestvuju i traže poništavanje izbora.

„Osim što je rezultat da su hotelijerima i ugostiteljima pokvarili posao,  ne vidim drugi rezultat, neće ljudi da dolaze tamo gde neko razbija vrata skupštine Grada… Pitajte hotelijere u Beogradu, hoteli po prvi put nisu puni, upravo zbog toga što su oni radili“, kaže Vučić.

U narednih 10 do 12 dana okončaće se izborni proces, kaže Vučić. A opozicija poručuje da će nastaviti da traži izbornu pravdu posle praznika – tri su puta.

„Borbu nastavljamo na ulici, nastavljamo kroz institucije, Ustavni sud i očekujemo da se pojavi bar neki sudija koji će smeti da sudi po zakonu, moralu, časti i nastavljamo kroz saradnju sa međunarodnom zajednicom, jer je važno da se Srbiji koja teži EU kaže da se mora poštovati volja naroda“, navodi Miroslav Aleksić (SPN).

Osim što će biti pozivani na periodične skupove i proteste, od građana se traže dokazi – i inicijativa Proglas se uključila u dokazivanje izbornih nepravilnosti.

Dovoljno je svedočanstava o tome kako se sve kralo, međutim ProGlas poziva sve vas da nam do 13. januara na mejl pošaljete sve foto i video zapise koje posedujete, a dodatno mogu da potrkrepe krađu na ovim izborima, poručili su iz inicijative.

U Novu godinu ulazimo sa prognozom vlasti: konstituisanje Narodne skupštine u januaru, formiranje Vlade do kraja februara, početka marta, a izbori u Beogradu se možda ponove zbog nepostojanja većine. U Novu godinu ulazimo i sa porukom opozicije: Ne pristajemo.