St. Protić o izborima na Kosovu: Sve je besmisleno i samodestruktivno sa svih strana

St. Protić o izborima na Kosovu: Sve je besmisleno i samodestruktivno sa svih strana

Istoričar i diplomata Milan St. Protić ocenio je da su jučerašnji izbori na severu Kosova promašaj i s jedne i s druge i treće strane.

On je naglasio da je sve krenulo od toga da je bila podgrešna odluka da Srbi napuste institucije, da je onda usledila odluka tvrdoglave vlasti u Prištini da forsira da se izbori održe po svaku cenu, a da smo bojkotom Srba na kraju dobili izbore bez izbora.

On je naglasio da četiri gradonačelnika koji su izabrani na severu Kosova nemaju uporište u građanstvu koje treba da predstavljaju. „Sve je besmisleno i samodestruktivno sa svih strana“, rekao je Milan St. Protić.

Istakao je da nije trebalo da se izlazi iz institucija i da su svi potonji potezi bili iznuđeni do ovog sada. „Ne znam šta se iza zavese pregovaralo (u okviru dijaloga Beograd-Priština) i da li je moglo da se izbori odlože“, kazao je on, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, kada se demokratija dovede do toga da se etničke zajednice takmiče za vlast, to nije demokratija.

Povodom izjave direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da je „pobedio srpski narod“, kaže da je „lako njemu iz Beograda da viče i busa se u grudi jeftinom parolama po kojima je on i ova vlast poznata“, a raduje se nečemu čemu se ne treba radovati. U pitanju su, dodaje, prazne jeftine parole za opštu upotebu da bi se jedan deo ovdašnjeg stanovništva malo utešio.

On je naglasio da i ako se formira ZSO, život Srba na Kosovu neće biti bolji.

St. Protić objašnjava da su izbori promašaj i za treću stranu – Zapad, te da saopštenje predstavnika SAD, ako bi to tumačili, bi značilo da ove izbore ne smatraju za dugotrajne ili stabilno rešenje i da će reći da su legalni jer su u skladu sa zakonima. „Legalnost znači samo ozakonjenje, očigledno je da iza svega toga postoje pregovori, sporazumi u kojima Zapad očekuje verovatno više i brže nego što je realno, a dve druge zainteresovane strane gladaju samo kako će to da razvuku, odlože i ne učine što se od njih zahteva. U tom raskoraku su se dogodirli izbori na severu Kosova“, kaže.