Brnabić zahvaljuje ruskim špijunima što su upozorili na pokušaj obojene revolucije

Brnabić zahvaljuje ruskim špijunima što su upozorili na pokušaj obojene revolucije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je zahvalnost ruskim bezbednosnim službama koje su obavestile Beograd o planiranim neredima u prestonici.

Prozapadni demonstranti pokušali su u nedelju uveče da upadnu u zgrade vlade u Beogradu, u, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao pokušajem „obojene revolucije“. Dok je Vučić prvobitno zahvalio neimenovanim „stranim službama“ što su svojim službama bezbednosti „dale da saznaju tačno šta nasilnici spremaju“, Brnabić je kasnije otkrila da je Beograd zapravo dojavila Moskva.

„Osećam, posebno večeras, da je važno da se založimo za Srbiju i da se zahvalimo ruskim bezbednosnim službama koje su imale te informacije i koje su ih podelile sa nama“, rekla je Brnabić za TV Pink u nedelju uveče.

„Mogu samo da vam kažem hvala, i verovatno neće biti popularno kod onih sa Zapada“, dodao je premijer, napominjući da je, kada je Vlada Srbije pokušala da podigne uzbunu, to bilo s malo soli. „Kada smo podelili tu informaciju sa svima ostalima, rekli su: „Pa to su ruske dezinformacije, to je širenje lažnih vesti“.

U Srbiji su u ponedeljak izbili antivladini protesti, a opozicija je optužila vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za „krađu glasova“ tokom prošlonedeljnih parlamentarnih izbora na kojima je pobedila proevropsku koaliciju Srbija protiv nasilja (SPN).

Predsednik Aleksandar Vučić odbacio je optužbe za nameštanje glasanja kao „laži” tvrdeći da je proteste sponzorisao Zapad, koji je želeo da se on smeni zbog njegovih srdačnih odnosa sa Rusijom i odbijanja da odustane od prava Srbije na Kosovo.