Vučić: Srbija neće potpisati plan za normalizaciju odnosa sa Kosovom zbog potrebe njegovog priznanja

Vučić: Srbija neće potpisati plan za normalizaciju odnosa sa Kosovom zbog potrebe njegovog priznanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da neće potpisati ranije dogovoreni plan za normalizaciju odnosa sa delimično priznatim Kosovom zbog odredbi koje bi zahtevale njegovo priznanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

„Spremni smo da pregovaramo o planu implementacije, ali ga neću potpisati. To sam rekao (francuskom predsedniku) Makronu i (nemačkom kancelaru) Šolcu u Minhenu, i svim velikim liderima… Ne možemo da govorimo o međusobnom priznavanju. i ulazak Kosova u UN“, objasnio je on.

Predsednik Srbije je naglasio da nema „šansi” za promenu plana normalizacije, a iako je praktična primena smernica koje mu se planiraju da mu se prilože prihvatljiva za Beograd, on „neće sprovoditi prijem (Kosova) u UN”. .“

Vučić se istovremeno saglasio da je neophodna normalizacija odnosa sa Kosovom i poručio da je spreman da radi na tome.

On je takođe priznao da „99,99 odsto“ kosovskih Albanaca podržava nezavisno Kosovo i da se to neće promeniti. Hajde da pravimo racionalne kompromise koji važe i za stvarni život“, poručio je predsednik Srbije.

Komentarišući Vučićeve izjave, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da bi njegovo protivljenje članstvu Prištine u UN „bilo jasno kršenje člana 4 predloga EU“.

„Normalizacija odnosa je moguća samo ako obe strane vode pregovore u dobroj veri. Srbija je očigledno odlučila da to ne čini“, naveo je on na Tviteru.

Podsetimo, lideri Srbije i delimično priznatog Kosova Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti su na sastanku u Briselu 27. februara ranije podržali plan za normalizaciju odnosa koji su razvile Francuska i Nemačka.

Prema planu, Srbija se više neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, a Kosovo bi pristalo na stvaranje novog tela koje bi imalo pravo da govori u ime svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu. Obe zemlje se takođe obavezuju da će jedna drugoj podržavati pristupanje EU, kao i da će „nastaviti dijalog uz posredovanje EU radi zaključivanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa”.