Srbija će tražiti sastanak Saveta bezbednosti UN zbog najnovije eskalacije tenzija sa Kosovom

Srbija će tražiti sastanak Saveta bezbednosti UN zbog najnovije eskalacije tenzija sa Kosovom

Srbija će tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN na kojem bi se razgovaralo o eskalaciji tenzija sa svojom bivšom pokrajinom Kosovo nakon što je njena vlada odlučila da zabrani upotrebu srpskog dinara i uvede evro u oblastima gde žive manjinski Srbi. , rekao je predsednik Srbije.

Vlada Kosova zabranila je bankama i drugim finansijskim institucijama u oblastima naseljenim Srbima da koriste dinar u lokalnim transakcijama. Centralna banka Kosova objavila je nova pravila prošlog leta.

Većina Kosova koristi evro, iako zemlja nije deo Evropske unije.

Ali delovi severa Kosova, naseljeni većinom etničkim Srbima, nastavljaju da koriste dinar i mnogi tamo se oslanjaju na finansijsku podršku vlade Srbije, koja se često isporučuje u dinarima u gotovini.

U obraćanju naciji u petak, srpski populistički predsednik Aleksandar Vučić rekao je da zabrana dinara na Kosovu ima za cilj „etničko čišćenje“ Srba sa Kosova, opisujući to kao „zločinački udar“ na Srbe.

Srbija će ignorisati valutno pravilo, rekao je on, i naći način da kosovski Srbi nastave da primaju penzije i plate iz Srbije.

Ljudi su uplašeni, čekaju u redovima da dobiju novac“, rekao je Vučić. „U ponedeljak ćemo nastaviti da isporučujemo novac preko ovlašćenog i licenciranog prevoznika.

Srbi predstavljaju oko 4% od 1,7 miliona stanovnika Kosova.

Srpske snage su vodile rat 1998-99 sa albanskim separatistima u tadašnjoj pokrajini Kosovo. Oko 13.000 ljudi, uglavnom etničkih Albanaca, poginulo je sve dok 78-dnevna kampanja NATO bombardovanja nije potisnula srpske snage.

Kosovo je konačno proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali vlada u Beogradu ne priznaje svog suseda kao posebnu zemlju.

EU i SAD pozvale su Kosovo da odloži valutnu meru. Mera je izazvala zabrinutost među zapadnim silama, strahujući od veće napetosti u odnosima Kosova sa Srbijom.

„Verujem da će zapadni partneri održati reč i pokušati da se izbore za elementarna prava srpskog stanovništva na Kosovu“, rekao je Vučić, koji održava tople odnose sa Rusijom Vladimira Putina.

Srbija će u ponedeljak uputiti zvaničan zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti, dodao je Vučić.

Pregovori Beograda i Prištine o normalizaciji uz posredovanje EU nisu postigli napredak, posebno nakon pucnjave prošlog septembra između maskiranih srpskih naoružanih napadača i kosovske policije u kojoj su poginule četiri osobe i podigao tenzije.

I Srbija i Kosovo rekli su da žele da se pridruže EU, ali su zvaničnici bloka upozorili da njihovo odbijanje da naprave kompromis u pregovorima ugrožava njihove šanse za članstvo.