Simić: Svaka Kurtijeva odluka je direktan napad na Srbe, novi izbori nisu čarobno rešenje

Simić: Svaka Kurtijeva odluka je direktan napad na Srbe, novi izbori nisu čarobno rešenje

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da je najava gradonačelnika Severne Mitrovice da će osloboditi javne površine samo još jedna u nizu odluka koja je protivna interesu srpskog naroda, posebno interesu srpskih privrednika i uslužne delatnosti. Simić smatra da „čarobno rešenje“ za sve probleme na severu KiM nisu novi izbori, već samo poštovanje potpisanih sporazuma iz Brisela, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Erden Atić najavio je prošle nedelje da će osloboditi javne površine u tom gradu. Rok je istekao u ponedeljak, pa mali privrednici i trgovci koji deo robe drže na trotoarima strahuju od narednih poteza.

Po isteku roka reagovala je Srpska lista . Traže od međunarodne zajednice da spreči, kako kažu, Kurtijevog gradonačelnika da dodatno pogorša situaciju na severu KiM.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da nelegalni gradonačelnik traži da se uklone objekti sa javnih površina, što možda deluje kao normalna stvar, ali, kako ističe, nije tako jednostavno objasniti.

„Činjenica je da je ovo samo još jedna u nizu odluka koja je protivna interesu srpskog naroda. U trenutku kada se ugrožava mir, ova odluka je samo još jedna u nizu koja je direktno uperena protiv svih naših građana, a posebno protiv naših privrednika i uslužne delatnosti“, smatra Simić.

Napominje da svako ko je bio u Kosovskoj Mitrovici dobro zna da stotine srpskih porodica živi zahvaljujući uslužnim delatnostima koje pružaju građanima.

„Cilj ove odluke je onemogućavanje normalnog rada naših prodavnica, ostalih trgovina, kafića i restorana, odnosno još jedan je dodatni pritisak da bi se disciplinovali Srbi koji su preostali na prostoru severa KiM i koji žele samo da žive u miru“, naglašava Simić.

Ističe da su predstavnici Srba od međunarodne zajednice zahtevali da iskoristi svoj autoritet jer ovo nije prva odluka koja je, kako kaže, protiv interesa srpskog naroda.

„Još uvek čekamo reakciju međunarodnih predstavnika. Očigledno da za njih ovaj avgust mesec znači vreme godišnjih odmora“, kaže Simić.

Opštine na severu KiM sada lako donose odluke jer su odbornici u lokalnim skupštinama uglavnom Albanci, kao i sva četiri gradonačelnika. Ipak, Simić kaže da samo onaj ko površno gleda situaciju smatra da su izbori čarobno rešenje koje će rešiti sve probleme.

„I u trenutku kada smo imali srpske gradonačelnike i srpske policajce unutar kosovskog sistema, bili smo pod snažnom kanonadom represije režima Aljbina Kurtija. Novi izbori neće povući nelegalne specijalne jedinice koje deluju na severu KiM i maltretiraju naše građane“, ističe Simić.

Kaže da novi izbori nisu magično rešenje ni za probleme u pravosuđu, gde, kako tvrdi, Srbi ne mogu da ostvare svoja elementarna prava kada je u pitanju njihova imovina, ali i zaštita života i fizičkog integriteta.

„Rešenje je poštovanje potpisanih sporazuma iz Brisela, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština jer onog trenutka kada smo napustili institucije, na šta smo više godina upozoravali, uradili smo to zato što ono što nam je obećano 2013. i 2015. godine, a to je formiranje Zajednice srpskih opština kao krovne institucije srpskog naroda, nije ispunjeno i međunarodna zajednica je preko svega toga prelazila, ne 10 dana, ne 10 meseci, već više od 10 godina“, naglašava Simić.

Smatra da je napuštanje institucija bila jedina moguća reakcija, a ne akcija srpskog naroda, potreba da se podigne glas, ali i podigne svest međunarodnih predstavnika o tome šta sve trpe Srbi na prostoru KiM.

„Ušli smo u kosovski sitem 2013. godine, pre svega Srbi na severu KiM, zato što nam je obećano poštovanje osnovnih ljudskih prava, zato što nam je obećano da će se poštovati formiranje Zajednice srpskih opština, uspostavljanje policijskih jedinica koje će odražavati etnički sastav stanovništva na severu KiM, da će se u pravosuđu zaštititi pravo Srba na ostanak i opstanak na ovim prostorima i njihova imovinska, lična i građanska prava. Ništa se od toga nije desilo i kao rezultat Srbi su godinama unazad upozoravali da na taj način neće biti deo kosovskog sistema“, kaže Simić.

Naglašava da Srbi ne žele da budu dekor sistema koji vrši represiju nad sopstvenim građanima – u ovom trenutku, pre svega, građanima srpske nacionalnosti.

Simić podseća da su na jugu KiM srpski gradonačelnici još uvek operativni i u punom mandatu, pa, kako kaže, ni tamo ne mogu da ostvare elementarna prava i zaštite svoje građane od represije režima Aljbina Kurtija.

Mir na KiM ugrožavaju i nedavne najave ukidanja MTS-a , čime bi bilo ugroženo 50.000 korisnika mobilne telefonije ili 30.000 korisnika kablovske televizije i interneta u srpskim enklavama.

Igor Simić upozorava da bi prekid signala za lokalno srpsko stanovništvo značio užasne uslove u kojima treba da živi na prostoru KiM.

„Samo zamislite situaciju da u 21. veku nemate kanale na srpskom jeziku, da nemate pristup internetu, da ne možete normalno da komunicirate sa svojim rođacima u centralnoj Srbiji. To bi značio apsolutni medijski i informacioni mrak za Srbe na KiM“, ističe Simić.

Naglašava da takve najave još jednom pokazuju da je režim Aljbina Kurtija posvećen degradaciji svega onoga što je uspostavljeno kao plod briselskih sporazuma.

„Sve ono što znači život Srbima na prostoru KiM, Aljbin Kurti želi da na svaki način ukine i onemogući normalno funkcionisanje života. Svaka odluka nije politička, nije administrativna, već je najdirektnije napad na Srbe i uperena protiv našeg opstanka na ovim prostorima“, smatra Simić.

Proteklih dana nižu se rekacije na posetu Aljbina Kurtija Severnoj Makediniji i isticanje simbola Velike Albanije .

Igor Simić kaže da predstavnike međunarodne zajednice na KiM kao da ne dotiče sve što se dešava, na šta su predstavnici srpskog naroda upozoravali na sastancima.

„To što smo mogli da vidimo u Severnoj Makedoniji jeste najdirektnija posledica sprovođenja plana Aljbina Kurtija o nekakvoj Velikoj Albaniji, o kojoj je sanjao dugi niz godina i pisao u svim strateškim dokumentima svoje partije“, ističe Simić.

Kaže da ih to nije iznenadilo, ali da iznenađuje ćutanje međunarodne zajednice, posebno institucija koje su odgovorne za očuvanje mira i bezbednosti svih građana.

„Stvaranje Velike Albanije i pretnja da će se tako nešto ostvariti predstavlja najdirektniju pretnju miru na ovim prostorima i ugrožavanje svih građana, ne samo Srba“, naglašava Simić.