Senat SAD potvrdio Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju

Senat SAD potvrdio Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju

Američki Senat je zvanično potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za poziciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Za imenovanje O’Brajena glasalo je 67 senatora, dok je 31 senator bio protiv.

O’Brajen će preuzeti dužnost pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju od Juri Kima, nekadašnje ambasadorke SAD u Albaniji, koja je trenutno vršilac dužnosti na tom mestu.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju je ključna pozicija u Stejt departmentu, odgovorna za vođenje Kancelarije za Evropu i Evroazijske poslove i implementaciju spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država u ovim regionima.

Džejms O’Brajen je bio predložen za ovu poziciju od strane američkog predsednika DŽozefa Bajdena pre nekoliko meseci i ima bogato iskustvo u oblasti diplomatije. On će biti nadređen izaslaniku SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelu Eskobaru.

O’Brajen je bio viši savetnik bivšeg američkog predsednika Bila Klintona i bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt. Takođe je bio deo američke delegacije tokom pregovora između Kosova i Srbije u Rambujeu 1999. godine. Imao je značajnu ulogu u pronalaženju rešenja za okončanje rata u Bosni i Hercegovini i u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

O’Brajen je takođe bio angažovan u podršci Sjedinjenih Američkih Država Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sedištem u Hagu, što je doprinelo privođenju pravdi odgovornih za ratne zločine. On je takođe vodio brojne programe sankcija i davao savete u vezi sa različitim pitanjima, uključujući mirovne pregovore, ekološke sporazume, i postsovjetsku tranziciju u Rusiji i Ukrajini.

Njegovo bogato iskustvo u diplomatiji i međunarodnim odnosima čini ga važnim igračem na polju spoljne politike SAD u regionu Evrope i Evroazije.