Selaković: Priština svesno sabotira sve napore, cilj progon Srba

Selaković: Priština svesno sabotira sve napore, cilj progon Srba

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da Priština neodgovornim ponašanjem svesno sabotira napore ne samo Beograda, već i EU i drugih strana u međunarodnoj zajednici sa namerom da izbegne sprovođenje preuzetih obaveza i sa daleko alarmantnijim ciljem – zastrašivanja, marginalizacije i progona Srba.

Selaković je na sednici na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, rekao da poslednji meseci nisu doneli više stabilnosti i da situacija na KiM nije baš onakva kakva je predstavljena u izveštaju.

Šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade pozvala je večeras, na sednici Saveta bezbednosti UN, Beograd i Prištinu da budu aktivno i konstruktivno uključeni u dijalog pod okriljem EU i poštuju pravne tekovine EU i istakla da je važno da se tenzije smanje i stišaju, a ne da se rasplamsavaju.

Zijade, koja je predstavila šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na KiM, istakla je važnost poštovanja svih prethodno preuzetih i ratifikovanih obaveza u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

U Njujorku počela sednica Saveta bezbednosti UN o KiM