Šefovi diplomatija EU o KiM sutra u Luksemburgu, šta će biti na stolu

Šefovi diplomatija EU o KiM sutra u Luksemburgu, šta će biti na stolu

Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak na sastanku u Luksembugu raspravljati o situaciji na Kosovu i Metohiji posle sukoba u Banjskoj i najnovije posete diplomatskih izaslanika EU i SAD Beogradu i Prištini, najavljeno je u sedištu EU u Briselu. Odnosi Beograda i Prištine biće jedna od tema samita šefova država i vlada EU u četvrtak i petak u Briselu.

Glavna poruka debate š efova diplomatija u ponedeljak biće da u sada š njoj situaciji evropska perspektiva za Beograd i Pri š tinu nije mogu ć a , izjavio je visoki zvani č nik EU uo č i sastanka u Luksemburgu.

Najavio je da će visoki predstavnik Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izvestiti minstre o razgovorima obavljenim u Beogradu i P rištini tokovm vikenda.

„Stav visokog predstavnika Borelja jasan – posle nasilja dve strane moraju da se vrate dijalogu po okriljem EU. Bez uspešnog završetka dijaloga neće biti evropske perspektive za Beograd i Prištinu, to mora biti jasno rečeno“, izjavio je zvaničnik EU.

P rema njegovim rečima, u ponedeljak u Luksemburgu na stolu ne ć e biti konkretan predlog mogu ć ih mera protiv Beograda, ali, kako je rekao “ p osle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu“.

„Nakon incidenta u Banjskoj od Beograda i predsednika Vu č i ć a smo zahtevali da budu transparentni u vezi sa osobama odgovornim za napad. Intenzivno smo razgovarali i vide ć emo šta će biti stav zemalja č lanica“, navodi zvani č nik EU.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, na ranijem internom sastanku u oktobru jedanaest zemalja č lanica je zatražilo uvo đ enja mera prema Srbiji, ako istraga o Banjskoj dokaže ume š anost Beograda.

Nekoliko zemalja iznelo je stav da je potreban izbalansiraniji stav EU u merama prema Beogradu i Pri š tini.

„Neke zemlje smatraju da nije dobro što postoji politička asimetrija između Kosova i Srbije. Mere su uvedene za Kosovo jer smo smatrali da premijer Kurti nije ispunjavao obaveze koje je prihvatio u dijalogu, ali predstojeći sastanci ć e pokazati kakav je stav zemalja članica», navode evropski zvani č nici.

Ministri spoljnih poslova ć e u ponedeljak u Luksemburgu raspravljati o situaciji na Bliskom istoku, Nagorno Karabahu i o ratu u Ukrajini i odnosima sa Kinom i zemljama Centralne Azije

Situacija na Kosovu bie jedna od tema samita lidera EU 26. i 27 oktobra, na kojem bi trebalo da budu usvojeni i zaključci o dijalogu Beograda i Pri š tine.