Savo Manojlović o najavi otvaranja rudnika Rio Tinta: Cena koju Vučić plaća da međunarodna zajednica žmuri na krađu izbora

Savo Manojlović o najavi otvaranja rudnika Rio Tinta: Cena koju Vučić plaća da međunarodna zajednica žmuri na krađu izbora

Izjava Aleksandra Vučića za Fajnenšl tajms da bi otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto moglo da bude 2028. godine, za lidera pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlovića je „cena koju plaća da međunarodna zajednica žmuri na krađu izbora“.

Manojlović smatra da „zeleno svetlo“ koje je Vučić dao Rio Tintu „Srbiju gura u sukobe i podele“.

„Bez obzira na političke i ideološke razlike svi moraju stati uz narod koji hoće da rasele sa njihove zemlje i uz naučnike koji činjenicama brane Srbiju. Vizija Srbije nije rudarska kolonija iz koje odlazi 10.000 mladih i obrazovanih godišnje već dostojanstvena zemlja u kojoj se mladi vraćaju“, napisao je Manojović na platformi X.

Srbija je 2022. godine stopirala projekat Jadar vredan 2,4 milijarde dolara posle masovnih ekoloških protesta.

Ako bude završen, projekat bi mogao da obezbedi 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom i pomogne da kompanija Rio Tinto postane vodeći proizvođač litijuma, piše Rojters.

Pokret Kreni – promeni ranije je saopštio da kompanija Rio Tinto gazi Ustav Republike Srbije povodom preliminarnog objavljivanja studije uticaja na životnu sredinu koju je objavio Rio Tinto, navodi se u saopštenju pokreta. Na saopštenje reagovali su iz kompanije Rio Tinto, poručivši da su iznete netačne i neosnovane optužbe.

Pokret Kreni-promeni je prikupio 30.000 potpisa za narodnu inicijativu kojom se zahteva da parlament donese zakon o zaustavljanju istraživanja litijuma u zemlji. Potpisi su predati Narodnoj skupštini, međutim Skupština se nikada o tome nije raspravljala.