Savo Manojlović: Kriminalna izjava Terzića o rušenju stadiona „Rajko Mitić“ zbog građevinskog zemljišta

Savo Manojlović: Kriminalna izjava Terzića o rušenju stadiona „Rajko Mitić“ zbog građevinskog zemljišta

Savo Manojlović iz pokreta Kreni – Promeni ocenio je da je izjava Zvezdana Terzića, generalnog direktora Crvene Zvezda o rušenju stadiona Rajko Mitić kriminalna.

„Srpski sport uništavaju ljudi poput Terzića, Vazure i Vučelića, dok u njemu nema mesta za ljude poput Bodiroge i Vidića”, napisao je Savo Manojlović na društvenoj mreži „X“.

Inicijativa Kreni-promeni navodi da je direktor Crvene Zvezde, kako su preneli mediji, na sednici Skupštine Fudbalskog kluba Crvena Zvezda najavio je mogućnost rušenja stadiona zbog izuzetno vrednog građevinskog zemljišta i mogućnost da se novi stadion izgradi u Surčinu.

Mediji su preneli da je Terzić, govoreći o zaradi Crvene Zvezde u prošloj godini, rekao Takođe, govorio je i o tome da Zvezda računa na novi stadion kod aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, poručujući da zemljište na kome je sada „Marakana“ vredi samo 100 miliona.

„Dugoročno smatram da moramo rešiti strateško pitanje naše lokacije, odnosno modernog stadiona i novog i većeg trening centra koji bi gradili na lokaciji blizu beogradskog aerodroma. Naš stadion se nalazi na zemljištu površine 16,5 ha čija tržišna vrednost iznosi više od 100 miliona evra (nakon usvajanja urbanističkih uslova i rešenja imovinskih pitanja). Ceo prostor oko stadiona je mrtav i neiskorišćen kapital koji nije u funkciji razvoja našeg kluba. Duboko sam uveren da Crvena zvezda mora imati novi moderan stadion i da je održanje postojećeg statusa dugoročno neodrživo ukoliko želimo da se klub razvija“, rekao je Terzić na skupštini FK Crvena Zvezda, a prenosi portal Mondo.

“Imamo jedno istorijsko i arhitektonsko razaranje Beograda koje mora biti zaustavljeno. To je tendencija ‘gde god nađeš zgodno mesto tu zgradu posadi’. Sada je ideja da se svi postojeći kompleksi i institucije poruše, a onda presele i izgrade u novim delovima grada. Imate najavu da će rušiti Sajam i premeštati ga u Surčin. Isto je sada Terzićeva izjava o premeštanju stadiona. Ne bi me čudilo da slično najave i čelnici Partizana”, izjavio je Manojlović.

On je istakao da se time razara istorija jednog grada.

Manojlović je dodao da grad treba da se razvija, ali tako što se neće uništavati postojeća arhitektura i zelenilo.

„Gradnja mora da ispunjava uslove u pogledu obezbeđenih parking mesta i zelenih površina. A ne vi sada u postojećim urbanizovanim sredinama uništavate zelene površine ili značajne sportske i kulturne objekte kako bi neko na brzinu obrnuo novac. Sajam ima istorijsku arhitektonsku vrednost i predstavlja arhitektonsku čudo zbog specifičnosti kupole u hali 1. Stadion Rajko Mitić, kao i stadion JNA imaju jak emotivni značaj za sve ljubitelje sporta. Ovim se razaraju uspomene ljudima i uništava duša jednog grada”, zaključio je Manojlović ispred Pokreta Kreni – Promeni.