Savet EU produžio mandat Lajčaku

Savet EU produžio mandat Lajčaku

Savet Evropske unije je danas izabrao nove specijalne predstavnike za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, dok je Miroslavu Lajčaku produžen mandat na mestu specijalnog predstavika EU u dijalogu Beograda i Prištine.

Lajčak je od 2020. godine posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine, a Savet EU je odlučio da na toj dužnosti ostane do 31. januara 2025. godine.

Novi specijalni predstavnik EU za Kosovo biće Aivo Orava, diplomata iz Estonije sa bogatim iskustovm na raznim pozicijama, saopštio je Savet Evrope. On će dvogodišnji mandat preuzeti 1. septembra od Tomaša Žunjoga, koji je na tom mestu bio od 2020. godine.

Za visokog predstavnika u Bosni i Hercegvini postavljen je Luiđi Soreka. On preuzima poziciju od Johana Satlera, čiji petogodišnji mandat se završava 31. avgusta.

Specijalne predstavnike predlaže visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, funkciju na kojoj će Žozepa Borela zameniti bivša estonska premijerka Kaja Kalas.

Zadatak specijalnih predstavnika je da promovišu politiku i interese EU u određenim regionima i državama, kao i da obezbede aktivno političko prisustvo Unije na tim mestima.