Savet bezbednosti UN večeras o Kosovu i Metohiji, obratiće se predsednik Vučić

Savet bezbednosti UN večeras o Kosovu i Metohiji, obratiće se predsednik Vučić

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, zakazana na zahtev Srbije, počinje večeras u 21 čas. Na sednici će se obratiti predsednik Aleksandar Vučić.

Situacija na Kosovu i Metohiji biće tema vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je na zahtev Srbije zakazana za večeras u 21 čas.

Sednica će, prema informacijama koje ima šef srpske diplomatije Ivica Dačić, biti otvorena za javnost.

Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, koji je, govoreći odluci Prištine da zabrani upotrebu dinara na KiM, rekao će o tome govoriti u SB UN i da će neke od kvalifikacija izgovoriti prvi put.

„Ja moram da govorim o tome, i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako nekim čudom u međuvremenu ne zatvore tu sednicu, neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM, i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti“, rekao je Vučić.

Srbija je u ponedeljak predala zahtev Misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice SB UN.

U zahtevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 i ističe da takva situacija zahteva održavanje posebne sednice SB UN.

Navodi se da je na teritoriji Kosova i Metohije u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

„Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku“, piše u zahtevu Srbije.