Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji: Rasprava o izveštaju Unmika

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji: Rasprava o izveštaju Unmika

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održava sednicu u sedištu UN u Njujorku, na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj Misije Ujedinjenih nacija za privremenu upravu na Kosovu (UNMIK) o situaciji na Kosovu i Metohiji. Na sednici su prisutni visoki zvaničnici i predstavnici članica SB UN, a Srbiju predstavlja predsednica vlade Ana Brnabić.

Šefica misije UN na Kosovu i Metohiji, Karolin Zijade, predstavila je izveštaj o radu UNMIK-a za period od 19. marta do 18. septembra. U svom izlaganju, Zijade je naglasila važan bezbednosni incident koji se dogodio u selu Banjska 24. septembra, gde je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povređena. Incident je izazvao razmenu vatre i hapšenje više osoba, a kosovska policija je zaplenila vozila, vojnu opremu i oružje.

UNMIK je osudio ovaj incident i pozvao na suzdržanost. Istaknuto je da je ključno sprovesti istragu o događaju i privede počinioci pravdi. Zijade je takođe istakla da su događaji u Banjskoj pogoršali bezbednosno okruženje na Kosovu. Naglasila je da je rešenje trenutne političke situacije i njen uticaj na bezbednost stanovništva moguće postići samo kroz kompromis koji treba da se razradi u dijalogu između Beograda i Prištine.

Šefica misije UN na Kosovu i Metohiji je istakla da su deeskalatorne namere ključne za prevazilaženje tenzija, te da se nada da će sastanci između obe strane i predstavnika EU i drugih izaslanika, planirani za 21. oktobar, ponovno usmeriti dijalog i obe strane će se obavezati na potpuno sprovođenje prethodno postignutih sporazuma, uključujući osnivanje Zajednice srpskih opština.