Rute: Važnije nego ikad da delujemo zajedno

Rute: Važnije nego ikad da delujemo zajedno

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da je sa premijerom Luksemburga došao u posetu jer daju veliku važnost zajedničkom radu.

“Želimo da još više ojačamo naše veze unutar EU i na bilateralnom i trilateralnom nivou. Ključni uslovi za odnose su stabilnost i saradnja“, kazao je Rute.

Prema njegovim rečima, rast napetosti između Beograda i Prištine izaziva veliku zabrinutost, kao i porast nasilja.

Naglasio je važnost da Beograd i Priština preduzmi korake ka deeskalaciji i normalizacij odnosa. “To je ključno i za širi region i Evropu u celini. Dok besni rat u Ukrajini, važnije je nego ikad da delujemo zajedno“, naveo je Rute.

Kaže da su jačanje vladavine zakona i zaštite manjiskih prava i osiguravanje medijskih sloboda i borba protiv dezinformacija ključni u pogledu napretka ka EU.

“Podržavamo evropsku budućnost ovog regiona. Važne su i migracije gde smo videli pozitivne mere oko vizne politike. Važno je nastaviti na tom putu. Ilegalne migracije na Zapadnom Balkanu predstavljaju razlog za zabrinutost. Treba iskoristiti svu podršku koju možemo da dobijemo, i podršku Srbije. Ključno je da se zaustavi ruska agresija i da se suprotstavi njenom negativnom uticaju na našem kontinentu“, kazao je Rute.

EU je, napominje, najveći investitor u Srbiji i najveći trgovinski partner, a da holandska trgovinska misija predstavlja vezu između Srbije i Holandije.

„Ima mnogo prilika za jačanje te saradnje, na primer u zelenoj tranziciji. Apsolutno sam siguran da možemo nastaviti da gradimo partnerstvo sa Srbijom“, kazao je Rute.