Ruski šef svemira upozorava na mogući okidač za Treći svetski rat

Ruski šef svemira upozorava na mogući okidač za Treći svetski rat

Napad na svemirsku letelicu mogao bi da dovede do sledećeg globalnog rata, izjavio je u subotu Dmitrij Rogozin, šef ruske nacionalne svemirske agencije Roskosmos.

„Mora se imati na umu da uništenje strane svemirske letelice znači Treći svetski rat. To je casus belli, i u to nema sumnje“, rekao je Rogozin, koristeći latinski izraz kao formalno pravni razlog za početak rata.

Rogozin je komentarisao odluku Vašingtona da prestane sa testiranjem protivsatelitskih raketa. Najavljujući taj potez u ponedeljak, potpredsednica Kamala Haris nazvala je uništavanje satelita tokom takvih testova „nepromišljenim i neodgovornim“ jer ostavlja opasne svemirske krhotine.

Šef Roskosmosa je, međutim, tvrdio da se SAD sada „pretvaraju da su golubovi“ jer su već sproveli sve neophodne testove. „Ovaj potez stoga treba strogo posmatrati kao propagandu“, rekao je on.

Rogozin je tvrdio da bi Boing Ks-37, američka svemirska letelica slična šatlu bez posade koja trenutno kruži oko Zemlje, potencijalno mogla da se koristi za špijuniranje i nošenje oružja za masovno uništenje. On je rekao da je predlog Rusije i Kine da potpišu sporazum o zabrani postavljanja oružja u svemir naišao na „mrtvu tišinu“ u Vašingtonu.

Stacioniranje oružja za masovno uništenje u svemiru je međunarodno zabranjeno od 1967. godine.