Rusija proteruje američke diplomate

Rusija proteruje američke diplomate

Američkoj ambasadi u Moskvi uručen je spisak onih koji su proglašeni za „persona non grata“ zbog „neprijateljskih akcija“ Vašingtona.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je u sredu pozvalo „višeg diplomatu diplomatskog predstavništva SAD u Moskvi“ i uručilo mu „notesku sa spiskom deportovanih američkih diplomatskih službenika koji su proglašeni za „personu non grata“.

Ministarstvo je otkrilo da je to odmazda na proterivanje ruskih diplomata iz misije UN u Njujorku i jednog ruskog službenika iz Sekretarijata UN.

„Američkoj strani je čvrsto rečeno da će svaka neprijateljska akcija Sjedinjenih Država protiv Rusije dobiti odlučan i adekvatan odgovor“, navodi se u saopštenju.

Vašington je krajem februara obavestio Moskvu o svojoj odluci da proglasi 12 ruskih diplomata personama non grata. SAD su tvrdile da su Rusi koji su proterani bili „uključeni u špijunske aktivnosti koje su štetne po našu nacionalnu bezbednost“.

Moskva je tada osudila odluku, okrivljujući Vašington za ozbiljno kršenje obaveza i pozivajući ga da pokaže „zdrav razum“ i da izbegne dalju eskalaciju. Ministarstvo spoljnih poslova je tada saopštilo da bi više volelo da ne proteruje američke diplomate ponovo, ali „bezobrazluk“ i „nespremnost ili nesposobnost da pregovaraju“ SAD možda neće ostaviti nikakav drugi izbor.

Nedelju dana ranije, SAD su naredile i proterivanje drugog najviše rangiranog diplomate u ruskoj ambasadi u Vašingtonu, Sergeja Trepelkova. Krajem prošle godine, SAD su naredile da ode 27 ruskih diplomata. Ranije je u SAD radilo oko 200 ruskih diplomata.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 21. marta saopštilo da su odnosi Moskve i Vašingtona „na ivici kolapsa“. Još jedna oštra izjava data je nakon što je američki predsednik Džo Bajden, kao odgovor na rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini, nazvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina „ratnim zločincem“, „diktatorom ubicom“ i „čistim nasilnikom“.