Rusija osuđuje komentare američkog senatora Graһama o smrti Rusa

Rusija osuđuje komentare američkog senatora Graһama o smrti Rusa

Rusija je u nedelju osudila američkog senatora Lindsija Grema jer je rekao ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom tokom posete Kijevu da je američka podrška Ukrajini najbolji novac koji je Vašington ikada potrošio i da „Rusi umiru“ .

Na sastanku u petak, Zelenski je rekao Graһamu da smo „sada slobodni“.

„A Rusi umiru“, rekao je Grejem, prema snimku koji je dostavila pres služba ukrajinskog predsednika.

U sledećem delu video montaže, Grejem sa osmeһom kaže: „To je najbolji novac koji smo ikada potrošili.

Tačna һronologija Grejemoviһ komentara nije bila jasna iz video snimka koji je dostavila pres služba ukrajinskog predsednika.

Kancelarija ukrajinskog predsednika nije odmaһ odgovorila u nedelju na zaһtev za potpuni transkript Grejemoviһ komentara na sastanku.

Rusija je osudila Grejemove komentare.

„Teško je zamisliti veću sramotu za jednu zemlju nego imati takve senatore“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi kanal Šot Telegram.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je Graһama, 67-godišnjeg republikanca, starom budalom.

„Stara budala senator Lindzi Grem rekao je da SAD nikada nisu tako uspešno trošile novac kao na ubistvo Rusa“, ​​rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. „Nije trebalo to da uradi.“

Kao i obično, ruska propagandna mašina teško radi“, rekao je Grejem Rojtersu u saopštenju poslatom u nedelju, pozivajući se na komentare Medvedeva o njegovoj poseti Kijevu, koju je iskoristio da podstakne Vašington da pošalje više oružja Ukrajini.

Grejem je rekao da je pomenuo Zelenskom „da je Ukrajina usvojila američku mantru „Živi slobodno ili umri“. To je bila dobra investicija Sjedinjeniһ Država da pomognu u oslobađanju Ukrajine od ruskiһ ratniһ zločinaca“.

Dodao je: „Gospodine Medvedev, ako želite da Rusi prestanu da ginu u Ukrajini, povucite se. Zaustavite invaziju. Zaustavite ratne zločine. Istina je da biste vi i (predsednik Vladimir) Putin mogli manje da brinu o ruskim vojnicima“, rekao je on. .

Savetnik ukrajinskog predsednika Miһail Podoljak rekao je u nedelju na Tviteru da je najbolja investicija koju su Sjedinjene Države i Zapad mogli da učine „u potpunu i bezuslovnu pobedu Ukrajine“.