Rusija: Napredak postignut u pregovorima o Ukrajini

Rusija: Napredak postignut u pregovorima o Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova ukazuje na oblasti napretka u pregovorima u Istanbulu sa Kijevom.

Razgovori između ruskih i ukrajinskih pregovarača u Turskoj doneli su značajan korak napred: Kijev je odustao od Krima i Donbasa, izjavio je u sredu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Kini.

Lavrov je prisustvovao konferenciji o Avganistanu, čiji je domaćin bio njegov kineski kolega Vang Ji. Prisutni su bili i ministri spoljnih poslova Pakistana, Irana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana, kao i posmatrači iz Indonezije i Katara.

„Smatram značajnim napretkom to što su ukrajinski pregovarači potvrdili potrebu da se osigura nenuklearni, vanblokovski status Ukrajine i njena bezbednost van okvira NATO-a, kao i razumevanje ukrajinskih kolega da su pitanja Krima i Donbas je trajno rešen“, rekao je on novinarima u Tunsiju.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko se, međutim, nije složio sa izjavom Lavrova, rekavši da ruski diplomata „pokazuje nerazumevanje pregovaračkog procesa“.

„Pitanja Krima i Donbasa biće zauvek rešena nakon što Ukrajina povrati svoj suverenitet nad njima“, napisao je Nikolenko na Tviteru. „Ukrajinska delegacija je tokom razgovora u Istanbulu iznela svoje predloge kako da se postigne ovaj cilj.

Na mirovnim pregovorima u ponedeljak u Istanbulu Kijev se prvi put pismeno obavezao na nekoliko ključnih tačaka na kojima je Rusija insistirala za dobrosusedske odnose, odnosno odricanje od članstva u NATO-u i nuklearnog oružja, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski, koji je i sam rođen u Ukrajini.

Iako Kijev nije otvoreno priznao nezavisnost Donbasskih republika Donjecka i Luganska, kao ni odluku Krima da se ponovo pridruži Rusiji, Medinski je rekao da je Kijev spreman da pregovara o tim tačkama. Kremlj je kasnije saopštio da status Krima uopšte nije predmet pregovora, uz obrazloženje da je to unutrašnji deo Rusije.

Sva tri regiona su se otcepila od Ukrajine nakon Majdana u Kijevu 2014. koji je podržavao Zapad. Krim je na referendumu glasao za ponovno priključenje Rusiji, dok su Donjecka i Luganska oblast proglasile nezavisnost. Moskva je prošlog meseca priznala republike Donbasa, navodeći odbijanje Kijeva da primeni sporazume iz Minska koje su posredovale Francuska i Nemačka 2014. Protokoli su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.