RSE: EU će pozvati sve države Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji

RSE: EU će pozvati sve države Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji

Evropska unija (EU) će na zajedničkom samitu naredne sedmice od država Zapadnog Balkana jasno zatražiti da se sve u potpunosti usaglase sa politikom sankcija protiv Rusije.

U nacrtu deklaracije koja će biti usvojena na kraju samita navodi se da je usklađivanje sa politikama EU jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikada, u svetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i drugih bezbednosnih izazova.

Šefovi država i vlada članica EU će se 13. decembra sastati sa kolegama iz šest zemalja regiona na redovnom godišnjem samitu EU-Zapadni Balkan.

„Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrednosti i zajedničku odgovornost. Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU i da deluju u skladu sa tim“, stoji u nacrtu deklaracije u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

U tekstu će se pohvaliti partneri sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem sa spoljnom i bebzednosnom politikom EU i podstaći „oni koji to još nisu učinili“ da slede njihov primer.

„Takođe podstičemo unapređenje sprovođenja restriktivnih mera i sprečavanje njihovog zaobilaženja“, poručiće lideri EU u završnoj deklaraciji.

Sa ovim dokumentom treba da se saglase i učesnici samita iz regiona.

Poseban deo u završnoj deklaraciji odnosi se na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Kako stoji u nacrtu, naglašava se kako EU očekuje da se Priština i Beograd konstruktivno angažuju u cilju brzog napretka u normalizaciji odnosa. Konstatuje se da je to ključno za bezbednost i stabilnost celog regiona i da se osigura da dve strane mogu da napreduju na evropskom putu.