Putin upozorava Zapad

Putin upozorava Zapad

Ruski lider odgovara na zaplenu imovine svoje zemlje u inostranstvu.

Nacionalizacija imovine je oružje sa dve oštrice, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka vlade u odgovoru na neke zapadne zemlje koje predlažu da zaplene imovinu njegove zemlje u inostranstvu.

„Već čujemo najave nekih zvaničnika o mogućoj nacionalizaciji neke naše imovine. Pa, ovo se može odvesti veoma daleko. Neka niko ne zaboravi da je ovo oružje sa dve oštrice“, upozorio je on u utorak.

Putin je napomenuo da se situacija u globalnoj energetskoj sferi značajno pogoršala kao rezultat „sirovih i netržišnih mera“ koje su uveli strani partneri, uključujući povećanje pritiska na ruskog gasnog giganta Gasprom. Putin je optužio evropske nacije da pokušavaju „prebaciti krivicu za sopstvene greške u ekonomiji i energetici na Rusiju“.

Prošlog četvrtka, predsednik je potpisao dekret kojim se od zemalja koje su uvele sankcije Moskvi zahteva da ubuduće gas plaćaju rubljama. Kremlj je upozorio da bi odbijanje da se prilagodi tome značilo kraj energije, koju, kako je tada primetio, neće davati „besplatno“. Moskva insistira da joj nije preostalo ništa drugo nego da pređe na nacionalnu valutu, jer bi dolari i evri mogli biti „oduzeti“.

Ranije, u utorak, Nemačka je objavila da je preuzela vlasništvo nad lokalnom filijalom ruskog Gasproma, rekavši da je to „hitno neophodno“, dok je Blumberg prošle nedelje otkrio da vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira da nacionalizuje lokalni maloprodajni deo kompanije.