Putin objašnjava napad na Ukrajinu

Putin objašnjava napad na Ukrajinu

Kijev je otvoreno odbacio mirovni sporazum koji je potpisao sa republikama Donbasa, pa je Moskva morala da ih zaštiti, rekao je ruski predsednik.

Ukrajina je otvoreno odbila da sprovede mirovni sporazum sa pobunjenicima iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, tako da Rusija nije imala drugog izbora osim da upotrebi vojnu silu za odbranu ljudi koji tamo žive, izjavio je u utorak ruski predsednik Vladimir Putin.

Predsednik Vladimir Zelenski i drugi visoki zvaničnici Kijeva „izjavili su da se sporazumi iz Minska ne mogu primeniti“, podsetio je Putin, misleći na mapu puta za mir u Ukrajini uz posredovanje Rusije, Nemačke i Francuske.

U sporazumima iz 2014. i 2015. je detaljno opisano kako bi Kijev mogao da reintegriše svoje otcepljene regione nudeći im opštu amnestiju, veću autonomiju i zastupljenost u vladi. Ukrajinska vlada je zaustavila napredak u njihovoj implementaciji, tvrdeći da može nastaviti sa svojom stranom sporazuma samo nakon što ponovo preuzme kontrolu nad oblastima koje drže pobunjenici.

Neprijateljstva u istočnoj Ukrajini između vladinih i pobunjeničkih snaga nastavljena su od 2014. godine, kada su vlasti koje su došle na vlast u Kijevu nakon Majdana koji podržava Zapad iskoristile vojsku da uguše ustanak na istoku.

„Javno su odbili da [implementiraju mapu puta]. Pa, tolerisanje ovog genocida koji je trajao osam godina više nije bilo moguće“, objasnio je Putin.

Ruski predsednik je dodao da se Ukrajina, uz podršku zapadnih zemalja, „pretvara u uporište protiv Rusije“.

„Namerno su hranili klice neonacizma. Sukob između Rusije i tih snaga bio je neizbežan, oni su birali pravo vreme za napad“, rekao je Putin.

Rusija je preduhitrila očekivanu agresiju Kijeva započevši ofanzivu krajem februara, tvrdi ruski lider. On je rekao da će Moskva postići svoje ciljeve, uključujući odbranu otcepljenih republika, koje je Rusija priznala kao nezavisne države nekoliko dana pre napada.

Zapad je pokušao da uzvrati Moskvi ekonomskim sankcijama i pokušajima da je diplomatski i komercijalno izoluje na međunarodnoj sceni. Putin je rekao da je Rusija prevelika zemlja da bi bilo ko zaista izolovao. „Radićemo sa našim partnerima koji zaista žele saradnju“, rekao je on.

Putin je to rekao tokom posete ruskom svemirskom lansirnom postrojenju Vostočni. Utorak je Međunarodni dan svemira, koji se obeležava na datum kada je SSSR 1961. godine izvršio prvu misiju u svemiru sa ljudskom posadom. Putin je primetio da su sovjetska dostignuća u svemirskim trkama nastala uprkos tadašnjoj tehnološkoj izolaciji Moskve od Zapada, koja je poslužila kao dobar pokazatelj da modernoj Rusiji takođe nisu potrebne zapadne tehnologije da bi bila uspešna.