Putin komentariše optužbe za „masakr“ u Buči

Putin komentariše optužbe za „masakr“ u Buči

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je optužbe da su ruske trupe odgovorne za ubistvo civila u kijevskom predgrađu Buča, označivši slučaj kao lažan. Predsednik je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u utorak.

„Često sam do sada razgovarao sa kolegama iz zapadnih zemalja. A kad mi kažu ‘Bucha’, pitam ih: ‘Jeste li ikada bili u Rakki? Jeste li videli kako je ovaj sirijski grad potpuno sravnila američka avijacija?’ Leševi su tamo ležali razgrađujući se u ruševinama mesecima. I nikoga nije bilo briga za to“, rekao je Putin i dodao da su masovna ubistva civila od strane Zapada u Avganistanu dočekana istom ćutanjem.

„Nije bilo takve tišine kada su pravili provokacije u Siriji, kada su zamišljali upotrebu hemijskog oružja od strane Asadove vlade. Onda se ispostavilo da je lažnjak, isti lažnjak je u Buči”.

Ruski predsednik je takođe dodao da su obaveštajne službe zemlje već dobile materijale koji dokazuju da je masovno ubistvo u Buči, koje je u velikoj meri označeno kao „masakr“, iscenirano, od svojih beloruskih kolega. Putin, međutim, nije precizirao materijale koje je pomenuo.

Buča je dospela na naslovne strane početkom aprila, ubrzo nakon što se ruska vojska povukla sa predgrađa Kijeva i ušle ukrajinske trupe, a na desetine mrtvih civila otkriveno je u gradu. Kijevske vlasti su odmah okrivile rusku vojsku za navodni masakr, dok su najviši zapadni političari brzo stali na stranu Ukrajine i pojačali svoj stav o incidentu. Predgrađe je već postalo žarište evropskih političara da bi pokazali svoju solidarnost sa Ukrajinom, kao i da bi osudili „ruske ratne zločine“.

Moskva je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. godine i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Rusija je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.