PSG: Pašaliću istekao mandat, Orlić da raspiše javni poziv za kandidate

PSG: Pašaliću istekao mandat, Orlić da raspiše javni poziv za kandidate

Predsednik Pokreta slobodnih građana i zamenik šefa poslaničke grupe Ujedinjeni Pavle Grbović uputio je predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću zahtev da bez odlaganja raspiše javni poziv za kandidate za funkciju zaštitnika građana, jer je aktuelnom ombudsmanu Zoranu Pašaliću mandat istekao pre više od tri meseca.

„Aktuelni zaštitnik građana je toliko neupadljivo obavljao svoju funkciju da je gotovo kompletnoj javnosti promakla činjenica da je njegov mandat istekao“, rekao je Grbović, navodi se u saopštenju PSG.

Dodaje se da Pašalićeva pasivnost „očigledno odgovarala režimu“ koji je neretko agresivno i sistematski kršio osnovna ljudska prava građana Srbije zbog čega su i prethodni predsednik Skupštine Ivica Dačić i aktuelni predsednik Orlić ignorisali zakonsku obavezu da raspišu javni poziv i da Skupština počne postupak izbora.

„Srbiji je potrebna politički nezavisna i osoba sa punim ličnim i profesionalnim integritetom i kredibilitetom koji će se iskreno posvetiti zaštiti i unapređenju ljudskih prava, a gospodin Pašalić to u prethodnih pet godina nije pokazao zbog čega nije zaslužio novi mandat“, istakao je Grbović.