St. Protić: Ovo je vlada ćutologa i to je bila namera prvog čoveka ove zemlje

St. Protić: Ovo je vlada ćutologa i to je bila namera prvog čoveka ove zemlje

Istoričar i bivši ambasador Milan St. Protić izjavio je u Novom danu da ne očekuje ništa od nove Vlade Srbije, nazvavši je „vladom ćutologa“. Procenjuje da se ministri gotovo ništa neće pitati, kao i da će se nastaviti situacija kao i do sada, gde se o svemu pita samo jedan čovek.

„Ovo je vlada ćutologa. Meni ovo izgleda kao vlada iz koje se neće čuti nijedan jedini ozbiljan glas. I to je bila i namera prvog čoveka ove zemlje, da i ono malo samostalnih glasova, ma koliko bili pametni ili glupi, i bez obzira sa koje strane dolazili, budu ućutkani“, kaže Protić i precizira da tu misli na dosadašnje ministare Zoranu Mihajlović i Nebojšu Stefanovića.

Zanima ga šta će nakon svega reći Zorana Mihajlović i pita se da li će ona imati hrabrosti da napravi neki neočekivani hrabar potez, ili će se kretati „u granicama“, kao i do sada.

Očekuje i da će se za ministra Nebojšu Stefanovića naći neko dobro mesto u državnoj administraciji.

Govoreći o spoljnoj politici, navodi da je ova vlast dozvolila da padnemo pod ruski uticaj.

„Jasno je da se Srbija našla u ruskim čeljustima. Kada su ta vrata otvorena, onda su na ta vrata banuli su sa svih strana i sada mnogo mrdanja nema… Sa tim uticajem nema šale kao što može da bude sa zapadnjacima. I nikada nije ni bilo“, ukazuje gost N1.

Smatra da je „prošlo vreme kada je moglo da se kaže – nećemo“, kao i da „niko nas nije terao“.

„Ova se vlast sam u to upetljala, i mislila da će to biti pametna politika“, rekao je Protić.

Navodi da u vlasti naše Vlada Srbije nema nikavog značaja ni udela.

„Meni izgleda kao da se on (Aleksandar Vučić) sam upleo u sopstveno klupko iz koga sada ne može da izađe. I ta njegova omiljena pozicija ‘kraljice drame’ dolazi do punog izražaja“, rekao je bivši ambasador u Vašingtonu.

Kaže da pripadnike ove vlasti interesuju „samo vlast, priviligije, crne limuzina, sekretarice i moć, na prvom mestu“.

Na pitanje zašto će ova vlada trajati „kao zimnica“, odgovara. „To je zamajavanje javnosti. Nečim da se bavimo. O tome se razgovara poslednjih meseci… Čime se mi bavimo? Čime se mediji bave? Šta su naslovi od jutros“, zapitao je Protić.

Komentarišući posledice vladavine SNS, on je naveo da smo došli do vremena u kome „diploma ne vredi ništa“.

„Ovo u čemu smo sad, ne vodi ničemu. Mi smo zemlja u kojoj diploma ne znači ništa. Niste sigurni da li kada neko dođe sa diplomom, čak i državnog univerziteta, da li iza toga stoji neko znanje ili je to dobijeno ‘na mufte. Mi smo sve ovde srušili. Ne znate kada odete kod doktora da li to što radi zna, ili ne zna. Ne znate da li će da vam da pogrešan lek ili neće. Ne možete da budete sigurni, jer se toliko puta događalo da su to ljudi koji pojma nemaju o onome što bi trebalo da rade“, istakao je Protić.

Upozorava da ukoliko naša zemlja želi da „krene napred“, onda je joj je jedina šansa „da bude deo jedne civilizovane strukture“, a da je to „u ovom slučaju Evropska unija“.

Protić naglašava da građanima Srbije treba da se „objasne kako stvari zaista stoje“.

„Treba da im se ponudi rešenje. da im se kaže kao deci: ‘Sada, građani Srbije, prst na čelo. Ozbiljan prst na čelo. Dosta je bilo te igrarije, i blesavljenja… Ili ćete da se uzmete u pamet, ili ćete kao narod nestati’! A pošto to nema u ovoj zemlji ko da kaže, nije na nama da donesemo odluku, na nama je da pripremimo najbolje rešenje po najboljem uverenju,. A onda će narod Srbije reći ‘da ili ne’. Posledice će biti na njima“, podvukao je Protić.

Ističe da Srbija ima „neodgovornu, površnu i kaćipersku vlast, na jednoj strani, i jedan narod koji nije razumeo šta znači demokratija i čemu ona služi“.

„Osnovni zakon nismo naučili, koji je definisao Monteskje još 1748. godine, a glasi: ‘Svako ko ima vlast, dolazi u iskušenje da je zloupotrebi’. Nema tog majčinog sina i očeve kćeri koji kada dođe na vlast ne dođe u iskušenje da nju zloupotrebi. Zato su potrebni što efikasniji mehanizmi da se vlast ograničava, kontroliše i smenjuje“, zaključio je Protić.