Priština poziva građane da ne putuju kroz Srbiju zbog najava navodnih blokada prelaza

Priština poziva građane da ne putuju kroz Srbiju zbog najava navodnih blokada prelaza

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane, uključujući i one iz dijaspore, da izbegavaju putovanja kroz Srbiju, tj. sve prelaze između Srbije i teritorije Kosova, uoči najave navodnih blokada.

„Ovaj poziv dolazi nakon upozorenja takozvanog ‘Organizacionog saveta za blokade’ u Srbiji, koji je saopštio da su za 6. septembar 2024. planirane blokade puteva koji vode do graničnih prelaza sa Republikom Kosovo“, naveli su iz ovog ministarstva, prenosi Kossev.

Pozivaju ujedno građane da pažljivo prate nova dešavanja i upozorenja u vezi sa situacijom i da se informišu samo putem zvaničnih izvora – kosovskih institucija.

Time će građani, tvrde iz ovog ministarstva, izbeći dezinformacije i lažne vesti.

Da se navodno planira blokada svih prelaza ka Kosovu, izvestila je agencija Beta u ponedeljak, svega dva dana nakon nove akcije Kosovske policije u kojoj je zatvoreno više srpskih institucija, pozivajući se na navode iz Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga.

„Blokada će početi u petak i trajaće sve dok se sa Severa Kosova i Metohije ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima. Zahtevamo i da KFOR, u skladu s mandatom Rezolucije 1244, preuzme kontrolu na Severu Kosova“, kazao je predsednik ovog Udruženja, Raša Rojević.

Najavljene su blokade na prelazima Brnjak, Jarinje, Merdare, Končulj i Kula do ispunjenja zahteva, ali i da na njima neće biti Srba sa Kosova, kako ih, tvrde, ne bi „maltretirala Kosovska policija“, prenela je Beta.