Predsednik Vučić predstavlja program „Skok u budućnost – Srbija 2027“: Suština svih projekata je uspešna Srbija

Predsednik Vučić predstavlja program „Skok u budućnost – Srbija 2027“: Suština svih projekata je uspešna Srbija

Predsednik Vučić rekao je da je plan sa kojim izlazi sveobuhvatan, ambiciozan, i urađen sa mnogo entuzijazma.

“Sve što smo postigli nije ništa u poređenju sa onim što planiramo u naredne četiri godine“, istakao je predsednik.

Vučić je poručio da je prioritet da se sačuva mir.

„Sa ovakvom geopolitičkom situacijom u svetu, za nas je od prioritetnog značaja da sačuvamo mir u regionu, ovde kod nas, ako već ne možemo da utičemo na svetske prilike. Ono što je takođe važno, uprkos činjenici da smo neretko ljuti s pravom na izjave mnogih iz Evrope, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji, o teritorijalnom integritetu naše zemlje, Srbija mora da pošalje večeras jasnu poruku da će da nastavi svoj evropski put, da će da pokušava da svojim reformama, svojim ozbiljnim i odgovornim ponašanjem, ubrza svoj evropski put, čuvajući, razume se, svoje tradicionalne prijatelje, čuvajući svoju slobodu i nezavisnost“, istakao je predsednik.

Vučić je najavio da će ulaganja u naredne četiri godine biti na nivou jednogodišnjeg budžeta Srbije, oko 18 milijardi evra.

Vučić je najavio da će prosečna plata u Srbiji ove godine dostići 958 evra, sledeće godine 1.056, a da će 2027. biti 1.400, u Beogradu čak 1.800 evra.

Vučić je najavio da će prosečna penzija do kraja 2027. godine dostići 650 evra, a kako je podsetio, pre petnaest godina je bila 204 evra.

Vučić je naveo da je stopa nezaposlenosti danas ispod devet odsto, ali da dolazi vreme veštačke inteligencije.

Rekao je da će za nekoliko godina, SAD i Kina, ako budu sarađivale, uz pomoć veštačke inteligencije pronaći lek za rak, od koga se više neće umirati.

Međutim, razvoj veštačke inteligencije će, upozorio je, za zemlje koje nisu pripremljene značiti mnoga otpuštanja.

„To će biti jedna od najvažnijih stvari u našim investicijama“, najavio je predsednik.

Vučić je naveo da je minimalna zarada 2010. godine bila je 153 evra, sada je 402, a 2027. planirano je da dostigne 650 evra. Mogli bismo da idemo i na 800 evra ali bi to bilo „destimulišuće za investitore“, dodao je predsednik.

Vučić je istakao da je stopa siromaštva značajno smanjena u Srbiji:

„Značajno smo smanjili, prema procenama Svetske banke, siromaštvo u Srbiji u prethodnim godinama sa 26,7 odsto ljudi koji se nalaze u riziku od siromaštva, kako se to precizno kaže. Dakle, mi smo spustili na 20 odsto, želimo do 2027. godine da  spustimo na 16,7 odsto, čime bismo bili iznad prosečnih vrednosti zemalja Evropske unije. I to je za nas veliki uspeh“, naveo je Vučić.

Za prvorođeno dete do sada smo izdvajali 378.000 dinara, rekao je predsednik Srbije. 

„Sada ćemo odmah, pri rođenju deteta, dati 500.000 dinara. Dakle, od države više nećete dobijati 378.000 dinara, nego pola miliona za prvo dete“, rekao je Vučić.

Za rođenje drugog deteta, kako je rekao, roditelji će od države dobijati 600.000 u odnosu na dosadašnjih 460.000 dinara.

„Naravno, za treće i četvrto dete su te mere mnogo ozbiljnije i mnogo više novca se očekuje“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će biti ulagano u obnovu i izgradnju škola i vrtića, što je, kako je objasnio, izvor rasta, jer se time ulaže u mlade.

„Mi ćemo ovo godine početi izgradnju 23 vrtića u 18 lokalnih samouprava i 67 škola u 55 lokalnih samoprava“, najavio je Vučić.