Predsednik Vučić o litijumu: Mislim da je to šansa generacije

Predsednik Vučić o litijumu: Mislim da je to šansa generacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o Memorandumu EU i Srbije o strateškim sirovinama i litijumu rekao da je to šansa generacije. To je velika šansa za našu zemlju, inače ne bih na tome insistirao, rekao je Vučić.

U petak je u Beogradu potpisan Memorandum EU i Srbije o strateškim sirovinama, a predsednik Vučić je tim povodom rekao da je to velika prilika kako za Srbiju, tako i za ceo region.

„Mislim da je to šansa generacije. Nisu sve zemlje uvek bile bogate i sve uvek siromašne. Argentina je neposredno posle Prvog svetskog rata bila gotovo dvostruko bogatija od Francuske i Nemačke, pre samo 80 godina Venecuela je bila bogatija od svih ovih zemalja, to danas nije slučaj. Južna Koreja bila je jedna od najsiromašnijih, a danas je jedna od najbogatijih. Odluke koje rukovodstva donose i odluke koje narod donosi imaju ključni i determinišući značaj za budućnost“, rekao je Vučić za TV Pink.

Istakao je da smatra da je to velika šansa za našu zemlju, kao i da inače ne bi na tome insistirao.

„Mi gubimo stanovništvo u Podrinju, treba tamo da vratimo ljude, da ostanu i opstanu, a ne da razmišljaju samo o tome da se presele u Beograd i Novi Sad“, rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da će ugovor o litijumu biti komercijalan. “Ugovor o litijumu će biti, pošto ga sad nema, komercijalni ugovor, kao što će biti ugovor o investiranju u fabriku katoda ili katodnog aktivnog materijala i fabriku baterija“, rekao je Vučić.

On je istakao da će biti potrebno pet godina da se završe pogoni za prečišćavanje vode u Slancima i Velikom selu, kako bi Dunav i Sava u Beogradu bili “providni i čisti koliko je i Dunav u Beču“.