Predsednik Ugande: Došao sam da obnovimo saradnju

Predsednik Ugande: Došao sam da obnovimo saradnju

Predsednik Ugande Joveri Kagutu Museveni izjavio je da je u Beogradu imao veoma korisne razgovore i istakao da je došao u posetu Srbiji kako bi dve zemlje obnovile saradnju.

Museveni je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, podsetio na odlične odnose koje su dve zemlje imale u vreme Tita, ali je rekao da su zbog unutrašnjih problema „malo izgubili vezu“.

Museveni je dodao da su delegacija iz Ugande i on veoma srećni što su doputovali u posetu Srbiji, po pozivu predsednika Vučića.

Istakao je da je Uganda pratila sve što je Tito radio i njegove stavove u to vreme, posebno neutralne koje je čuvao, naročito između Sovjetskog Saveza i Kine.

Podsetio je na značaj Pokreta nesvrstanih, kao i to kako je pružio dobrodošlicu Edvardu Kardelju kada je posetio Ugandu, u vreme kada je Museveni bio studenski lider.

Naglasio je da su jugoslovenska preduzeća, posebno Energoprojekt, izgradila veoma dobru infrastrukturu u Ugandi.

Podsetio je da je Energoprojekt izgradio i odličan put između dva mesta u Ugandi, kao i da je Uganda kupovala mnogo toga iz Jugoslavije, uključujući čamce, brodove i plovila, koje i dalje koristi na jezeru Viktorija.

„Nažalost zbog unutrašnjih problema, malo smo izgubili vezu, ali drago mi da ste stabilna zemlja koja se razvija i ja sam ponovo ovde da obnovimo našu saradnju“, zaključio je Museveni.