Vučić odbacio pozive na sankcije Rusiji

Vučić odbacio pozive na sankcije Rusiji

BEOGRAD – Predsednik Srbije izjavio je u sredu da pozivi Evropske unije njegovoj zemlji da se pridruži sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini predstavljaju „brutalno” mešanje u unutrašnje stvari balkanske države, koja je zatražila da se pridruži EU.

U svom opsežnom obraćanju naciji na kraju godine, Aleksandar Vučić je pohvalio svoja i ekonomska i politička dostignuća svoje zemlje, poredeći sebe sa vukom koji se ne može ukrotiti pod međunarodnim pritiskom.

„Hvala vam puno što se mešate u naše unutrašnje stvari na tako brutalan način“, rekao je on, misleći na zapadne apele.

Iako formalno traži članstvo u EU, Srbija je više puta ignorisala pozive da svoju spoljnu politiku uskladi sa blokom od 27 zemalja, uključujući pridruživanje međunarodnim sankcijama Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Sve je više sugestija zemalja članica EU da bi kandidatura Srbije za članstvo trebalo da bude suspendovana dok ne bude u skladu sa spoljnom politikom bloka.

Srbija je i dalje jedina evropska zemlja pored Belorusije koja je odbila da uvede sankcije Rusiji, svom slovenskom savezniku.

Rusija podržava tvrdnje Srbije u vezi sa svojom bivšom pokrajinom Kosovo koja je uz zapadnu podršku proglasila nezavisnost 2008.

Vučić je rekao da će visoki zvaničnici SAD i EU u narednih nekoliko dana posetiti Srbiju kako bi razgovarali o mogućim rešenjima tenzija oko Kosova, koje su poslednjih nedelja narasle kada je Srbija rasporedila trupe na međusobnu granicu. Severno Kosovo ima značajnu etničku srpsku manjinu.

„Hteli smo mir, a jedva smo ga sačuvali“, rekao je Vučić. „Bez naše krivice. Nikoga nismo provocirali ni na sekundu, osim ako neki smatraju provokacijom to što naše ljude na Kosovu doživljavamo kao građane naše zemlje.“