Predsednik Srbije: Dogovor o dokumentima ne znači priznanje Kosova

Predsednik Srbije: Dogovor o dokumentima ne znači priznanje Kosova

Nakon što je pristao da ukine sva dokumenta za ulazak i izlazak građanima Kosova i Srbije pri ulasku u svaku državu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno stavio do znanja da to ne treba tumačiti kao priznanje i uputio još jednu prikrivenu pretnju Prištini, prenosi Euractiv, kako piše „Evropska istina”.

U subotu je saopšteno da Srbija otklanja potrebu da građani Kosova popunjavaju dodatna dokumenta prilikom ulaska u zemlju. Zauzvrat, to znači da će Kosovo od 1. septembra odustati od svojih planova da uvede slične mere na osnovu reciprociteta.

Mnogi su rekli da to predstavlja de fakto priznanje Kosova kao suverene države, nešto što je Beograd napustio od završetka krvavog rata između Kosova i Srbije i proglašenja nezavisnosti Prištine 2008. godine.

„Postizanje dogovora o dokumentima je dobro, ali to je usmeni dogovor“, rekao je on i dodao da to ne znači da je Kosovo priznato kao nezavisna država.

Po pitanju registarskih tablica, koje je još uvek nerešeno, on je odgovorio na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se nada da će rešenje biti pronađeno do oktobra.

„To znači da želi sukobe i nastavak problema. Oni imaju dogovor o slobodi kretanja. Ali ovde je drugačija situacija i teža situacija sa brojkama KS“, rekao je on i dodao da će se on i Srbija boriti i braniti svoj narod. .

„Bojim se da su pred nama druge stvari i da neko želi da nas uvuče u sukob i moramo da branimo svoju poziciju dokle god možemo i izbegavamo je, ali kada više ne budemo mogli bićemo gurnuti uza zid, nemaju gde da odu biće usluženo“, rekao je Vučić.

Odluka Prištine da suspenduje uslov da svi građani Kosova moraju da imaju registarske tablice koje je izdala Priština ističe 1. septembra. Malo je verovatno da će situacija biti rešena, što izaziva strah od obnavljanja tenzija na severu zemlje sa većinskim srpskim stanovništvom.