Predsednik PSG: Rezolucija EP je početak kraja vlasti SNS

Predsednik PSG: Rezolucija EP je početak kraja vlasti SNS

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, je ocenio da je značaj rezolucije Evropskog parlamenta o izbornim nepravilnostima u Srbiji mnogo veći i širi od samih izbora, i da ona predstavlja početak kraja vlasti Srpske napredne stranke.

Grbović kaže da je najvažnija stvar što je usvajanjem rezolucije dobijena potvrda da izbori nisu bili pošteni, da izborna volja građana nije ispoštovana i da su državne institucije aktivno učestvovale u izbornim manipulacijama i krađi i da zbog toga nemaju kapacititet i legitimitet da sprovode istragu.

Ističući da rezolucija ima i mnogo veći i širi i značaj od toga on je rekao da ona predstavlja „međunarodnu potvrdu da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka nisu posmatrani kao faktor mira i stabilnosti, već su u kategoriji nedemokratskih režima, koji krade izbore, guši ljudska prava i slobode i kojoj nije mesto u porodici najrazvijenijih evropskih zemalja“.

„Dugoročno gledano, to je jedna od najvažnijih pobeda ne samo opozicije, već demokratske javnosti u Srbiji koja iskreno deli evropske vrednosti“, istakao je Grbović.

Prema njegovim rečima, usvajanje rezolucije podrazumeva promenu odnosa EU prema Vučiću, što je, dodaje, do sada podrazumevalo brojne kompromise i „gledanje kroz prste“ na nepočinstva.

„Verujem da je ovo početak procesa čiji je ishod unapred poznat, nije poznato koliko će on ukupno trajato. Ali je sigurno da je ovo početak kraja vlasti SNS“, kazao je Grbović.

Upitan kada će i na koji način biti sprovedena međunarodna istraga, on kaže da će prvo morati da se sačeka na odluke izvršnih organa EU i konačni izveštaj oDIHR-a u kojem će biti navedene i preporuke koje treba primeniti u narednom izbornom ciklusu. To se, precizira Grbović, neće desiti pre kraja februara.

Komentarišući reakcije predstavnika vlasti, Grbović kaže da su one histerične i objašnjava da pokazuju da „vlasti nije sve jedno što po prvi put imaju zvanični stav jedne evropske institucije koja keža da nemaju poverenja u vlast u Srbiji, da nema poverenja u njene institucije i da je sasvim jasno da je došlo do krađe izbora i do poptunog urušavanja sistema“.